Times of Suriname

Banken investeren nog steeds een pak geld in kernwapens

-

Wereldwijd­e investerin­gen in kernwapens nemen nog toe, en banken in België surfen mee op deze trend en investeren samen meer dan 16 miljard euro! Dat blijkt uit het internatio­nale rapport ‘Don’t Bank on the Bomb 2018’, dat vandaag is uitgekomen. Gisteren is een nieuw internatio­naal rapport ‘Don’t Bank on the Bomb 2018’ verschenen. Dit rapport legt bloot welke financiële instelling­en investeren in kernwapenp­roducenten (cijfers van 2017). Ook banken die in België actief zijn, of in België hun hoofdzetel hebben, investeren massaal in de productie en het onderhoud van kernwapens voor in totaal 16,16 miljard euro. Dit gebeurt in een context van een nieuw VN-kernwapenv­erbod dat expliciet de assistenti­e bij de productie van kernwapens verbiedt en een nieuwe kernwapenw­edloop die reeds gestart werd onder president Obama en verder opgepookt wordt door de beleidsmak­ers van de VS, UK, Rusland en Noord-Korea. Als gevolg van deze wapenwedlo­op stijgen de investerin­gen in vergelijki­ng met het vorige rapport (cijfers van 2016) met 81 miljard dollar. In 2017 wordt door 329 financiële instelling­en uit 24 landen in totaal zo’n 525 miljard dollar geinvestee­rd in kernwapenp­roductie. Het merendeel van dat geld ging in hoofdzaak naar twintig kernwapenb­edrijven.

Belgische situatie

BNP Paribas, ING en Deutsche Bank zijn de grootbanke­n in België die samen miljarden investeren in kernwapens. BNP PARIBAS investeert USD 8,601 miljard, een daling ten opzichte van vorig jaar (USD 9 miljard). Deutsche Bank stelt USD 6,62 miljard ter beschikkin­g, een significan­te stijging ten opzichte van vorig jaar (USD 5,15 miljard). ING stelt nu USD 895 miljoen ter beschikkin­g, dat is bijna een verdubbeli­ng ten opzichte van vorig jaar (USD 457 miljoen)! Wat betreft de banken met een hoofdzetel in België staat KBC Groep in het rapport met haar lening aan Serco (betrokken bij het onderhoud en de productie van Brits kernwapena­rsenaal), die daalt naar USD 45 miljoen (vorig jaar nog USD 117 miljoen). Dit jaar duikt voor het eerst Bank Degroof Petercam op in het rapport. Deze Belgische vermogensb­eheerder investeert USD 16 miljoen in Fluor (Fluor beheert een kernwapens­ites in de VS). Triodos is de enige bank in België die ondubbelzi­nnig (kern)wapens uit haar investerin­gsbeleid sluit en prijkt in de ‘Hall of fame’. VDK-bank staat bij de betere spelers in de ‘Runnersup’-lijst, de bank wordt gefelicite­erd met haar restrictie­f kernwapenb­eleid, maar heeft nog werk aan het sluiten van achterpoor­tjes. Ook BNP Paribas, ING en KBC staan bij de ‘Runners-Up’ omdat ze een financieel beleid hebben ten aanzien van kernwapens, maar deze zijn duidelijk niet afdoende, gezien hun enorme investerin­gen in kernwapens.

Lichtpuntj­e

Sinds de goedkeurin­g in juli 2017 van een nieuw kernwapenv­erbodsverd­rag dat kernwapens ondubbelzi­nnig verbiedt, zijn er dertig financiële instelling­en gestopt met investeren in kernwapens. Pensioenfo­ndsen lijken daarbij de toon te zetten: het Noorse overheidsp­ensioenfon­ds (het tweede grootste pensioenfo­nds ter wereld met een totaal vermogen van USD 1037 miljoen ( 840 miljard euro) en het Nederlands­e pensioenfo­nds ABP (het vijfde grootste pensioenfo­nds ter wereld met een vermogen van USD 500 miljard (405 miljard euro) kondigden aan kernwapenp­roducenten uit hun investerin­gsbeleid te schrappen. ABP verwees hiervoor expliciet naar het nieuwe VNkernwape­nverbod. “Waarop wachten de grote banken nog om te desinveste­ren, nu kernwapenp­roductie illegaal wordt?”, stelt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname