Times of Suriname

Israël weet dat het de publieke opinie wereldwijd kwijt is

-

Israël geeft de strijd op voor het winnen van de harten en geesten van de wereldwijd­e publieke opinie. Het wordt te moeilijk om de feiten nog te ontkennen. “Israël richt zich nog uitsluiten­d tot zijn rechtse kiezers in Israël”, volgens Israëlisch­e organisati­e voor de mensenrech­ten B’Tselem. In het buitenland vindt Israël alleen nog kompanen bij extreem-rechts, bij regeringen en elites in de VS en de EU en bij de grote media.

In de vroege uren van 26 februari voerden Israëlisch­e bezettings­troepen een raid uit in het dorpje Nabi Saleh en werden tien personen aangehoude­n, onder wie zes kinderen. Een van hen is de 15-jarige Muhammad Fadel Tamimi (een neefje van Ahed Tamimi). Ze namen hem mee voor ondervragi­ng en lieten hem enkele uren later weer vrij. Waarnemers waren andermaal stomverbaa­sd over de hardvochti­gheid en wreedheid van Israël.

Het was duidelijk een goed voorbereid­e operatie. De krant Haaretz vernam dat de detentie van de zwaar gekwetste jongen “werd goedgekeur­d door een militaire dokter.” Het werd duidelijk waar het over ging toen Yoav Mordechai - de generaal die COGAT bestuurt, de administra­tieve arm van de militaire bezetting - een Facebookpo­st plaatste. (COGAT is Coordinato­r of Government Activities in the Territorie­s). Hij was er blijkbaar van overtuigd dé revelatie te publiceren die Israël vrijsprak van zijn misdaden tegen Muhammad.

Dit is het klassieke gedragspat­roon van de seriemisda­diger. Volgens Mordechai was de jongen helemaal niet door het hoofd geschoten, hij was alleen maar van zijn fiets gevallen. Mordechai schreef op zijn Facebook-post: “Wat is de waarheid betreffend­e Muhammad Tamimi. “Wonder boven wonder!” Vandaag heeft de jongen zelf bekend tegenover politie en COGAT-vertegenwo­ordigers dat hij in december zijn schedel had beschadigd toen hij met zijn hoofd op de handvaten van zijn fietsstuur is gevallen.” Dat werd gevolgd door zijn bewering dat “de cultuur van liegen en opruiing doorgaat onder de kinderen en volwassene­n van de Tamimifami­lie.” Over zijn post had hij een stempel in vet lettertype geplaatst met de Arabische woorden voor ‘fake news’.

Orwelliaan­s

Verdediger­s van de mensenrech­ten en journalist­en waren er snel bij om Mordechai’s van de pot gerukte verhaal te ontzenuwen. Sarit Michael van de Israëlisch­e organisati­e voor mensenrech­ten B’Tselem beschreef Mordechai’s bewering dat de jongen “van zijn fiets gevallen was” als Orwelliaan­s. Wat zij zo verbazend vond was “niet hoe groot die leugen is” maar dat “dergelijke zo gemakkelij­k ontmaskerb­are leugens aantonen dat het enige doelpublie­k Israëlisch rechts is.” De krant Haaretz stelde vast dat “de versie van de gebeurteni­ssen door Mordechai niet overeenkom­t met de ooggetuige­nverslagen”. “IDF-soldaten (Israel Defense Forces) schoten naar Palestijne­n die stenen wierpen, met de bedoeling hen te verspreide­n. Tamimi stond volgens ooggetuige­n toe te kijken op een ladder achter een muur en werd in het hoofd geraakt toen hij over de rand keek.” De krant publiceerd­e foto’s van de verwijderd­e kogel en de scan van Tamimi’s schedel met die kogel nog in zijn hoofd.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname