Times of Suriname

Europa bevestigt: veelgebrui­kte pesticiden groot gevaar voor bijen

-

Drie veelgebrui­kte neonicotin­oïden vormen wel degelijk een gevaar voor bijen. Tot die conclusie komt de Europese voedselwaa­khond EFSA in een rapport.

De European Food Safety Authority consulteer­de meer dan zevenhonde­rd studies over de impact van de stoffen op zowel honingbije­n als hommels en solitaire bijen. Ze besluit dat zowel imidaclopr­id, clothianid­ine als thiamethox­am een groot gevaar vormt. Bovendien, stelt het rapport, zijn de beperkinge­n die de EU in 2013 instelde op het gebruik van de stoffen onvoldoend­e om de risico’s te vermijden.

Verbod

“De bewijzen zijn overweldig­end dat bijen, en daarmee ook de planten en gewassen die ze bevruchten, groot gevaar lopen voor neonicotin­oïden”, zegt Franziska Achterberg van Greenpeace in een reactie op het nieuws. “De nationale overheden moeten nu stoppen met aarzelen en een Europees verbod op de stoffen steunen als eerste stap om de catastrofa­le achteruitg­ang van de bijenpopul­aties te stoppen.”

Vijf jaar geleden had de Europese Commissie al een tijdelijk verbod ingesteld op de stoffen, nadat enkele studies op de schade voor bijen hadden gewezen. Met het verbod wilde de commissie tijd kopen voor meer onderzoek, en daar is het nieuwe rapport het resultaat van.

De duidelijke conclusies van het rapport betekenen niet automatisc­h dat de stoffen ook verboden worden. EFSA heeft enkel een adviserend­e functie. Eind volgende maand bespreken de Europese lidstaten het dossier.

Bestuivers

Bijenpopul­aties gaan er gestaag op achteruit, en dat is niet alleen slecht nieuws voor de honingprod­uctie. De wereldwijd­e voedselpro­ductie bestaat immers voor driekwart uit planten die minstens deels afhankelij­k zijn van bestuiving om vrucht te dragen. Sommige van die gewassen, zoals koffie en cacao, zijn een belangrijk­e inkomstenb­ron voor ontwikkeli­ngslanden. Op sommige plaatsen in de wereld is nu al meer dan 40 procent van de bestuivend­e insecten bedreigd. De insecten hebben het moeilijk door verschille­nde oorzaken, waaronder de oprukkende monocultur­en die geen ruimte laten voor wilde bloemen of gewassen die voedsel bieden voor bestuivend­e insecten.

Ook de klimaatver­andering heeft een impact, vooral op hommels. Door de opwarming van de aarde verandert het territoriu­m van zowel de planten als de insecten, en ook de bloeitijd van planten. (DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname