Times of Suriname

Loonsverho­ging of minder werken? In Oostenrijk kan je kiezen

-

Na de Zweedse experiment­en met de dertig urenweek, is de aandacht in het arbeidsduu­rdebat verschoven naar Duitsland waar IG Metall het recht bekomen heeft om gedurende twee jaar 28 uur te werken. Maar Zweden en Duitsland zijn niet de enige landen waar druk geëxperime­nteerd wordt met arbeidstij­d. Ook in Oostenrijk zijn er sinds 2013 innovatiev­e pogingen om mensen meer tijd te geven met een ‘vrijetijds­optie’ of Freizeitop­tion. Het idee van de Freizeitop­tion is simpel: we laten werknemers kiezen tussen meer loon of meer tijd. Net zoals in België onderhande­len vakbonden daar op sectornive­au over het loon. In 2013 verkreeg de elektrotec­hnische industrie zo een loonsverho­ging van 3 procent, maar als werknemers liever 3 procent vrije tijd verkozen, dan kon dat. Sindsdien is dit model in verschille­nde andere sectoren ingevoerd, is het verschille­nde keren verlengd en is er nu ook een akkoord voor langere termijn (tien jaar) gesloten. Aangezien dit systeem al enkele jaren loopt kennen we ook al wat van de resultaten en kunnen we het duidelijke­r evalueren.

Opname

Een eerste voor de hand liggende vraag is natuurlijk hoeveel mensen de keuze maken voor tijd in plaats van geld. Helaas is die vraag moeilijk te beantwoord­en. Om de keuze te kunnen maken zijn er namelijk enkele stappen om te nemen. Eerst en vooral moet het bedrijf kiezen om in te stappen in het systeem (via de ondernemin­gsraad) en dan moet de werknemer een akkoord krijgen van zijn directe supervisor. Er is dan ook geen globaal overzicht van wie kan instappen of van wie ingestapt is. Een survey in enkele bedrijven die instapten in het systeem gaf wel een beeld van wie typisch kiest voor vrije tijd: dat zijn vooral hogergesch­oolden en oudere werknemers, en ook de aanwezighe­id van kinderen in het gezin speelt een grote rol.

De extra vrije tijd kan verschille­nde vormen aannemen. Werknemers kunnen kiezen om iets minder te werken per week, extra vakantieda­gen op te nemen of de uren zelfs sparen om eerder met pensioen te gaan. Nu blijkt dat bijna iedereen kiest voor extra vakantieda­gen (vooral vrouwen) of het opsparen van de extra tijd om het pensioen te vervroegen (vooral mannen). Het vermindere­n van de uren per week wordt bijna nooit gekozen en dat kan liggen aan het feit dat de verminderi­ng relatief klein is (vijf uur per maand of iets meer dan een uur per week) of aan de werkgevers die dat weigeren om de arbeidsorg­anisatie niet te moeten aanpassen.

Ervaringen

Bijna alle werknemers die hun extra vrije tijd regelmatig gebruiken (en dus niet opsparen voor hun pensioen), doen dat om extra tijd met de familie door te brengen. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Toch zien de onderzoeke­rs enkele verschille­n aangezien vrouwen vooral melden dat ze op die manier hun huishouden beter georganise­erd krijgen en mannen vooral willen spelen met de kinderen. Hoewel de extra tijd beperkt is, is het oordeel van de meeste geïntervie­wden zonder meer positief. Ze ervaren meer flexibilit­eit en vooral meer controle over hun tijd. Vooral tijdens schoolvaka­nties wordt de extra vakantie opgenomen en verbetert het significan­t de combinatie van werk en privé.

Controle over tijd en leven

Samen met de experiment­en in Duitsland en Zweden, tonen de Oostenrijk­se ervaringen aan dat er wel degelijk vraag is naar aanpassing­en in de arbeidsduu­r. Mensen willen meer controle over hun tijd en een betere balans tussen werk en privéleven. De Oostenrijk­se sociale partners kozen daarbij niet voor een radicale verminderi­ng van de arbeidsduu­r maar gebruikten marge voor loonsverho­gingen om werknemers de keuze te geven tussen tijd en geld. Een arbeidsduu­rverminder­ing in kleine stapjes dus, maar ook die stapjes maken een wezenlijk verschil voor de werknemers.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname