Times of Suriname

Gijzelneme­r veteranent­ehuis Californië was uit op wraak

-

VS - De gewapende gijzelneme­r die zaterdag een woon- en zorgcomple­x voor Amerikaans­e oud-militairen en oorlogsinv­aliden in Yountville (Californië) binnendron­g en drie vrouwen doodschoot, was uit op wraak. Volgens de lokale media had de 36-jarige dader Albert Wong, die de actie ook niet overleefde, dat te kennen gegeven.

Wong was twee weken daarvoor weggestuur­d door therapeute­n van de hulporgani­satie Pathway Home, die veteranen bijstaat in het verwerken van trauma’s, omdat hij messen bij zich had. The Press Democrat schrijft dat Wong daar zeer boos over was en had aangekondi­gd dat hij het de stafleden betaald zou zetten.

Dat gebeurde vrijdagmor­gen, toen hij in het zwart gekleed met munitie om de nek en een geweer in de aanslag een bijeenkoms­t van oorlogsvet­eranen en hulpverlen­ers overviel in het gebouw, waar hij zelf ongeveer een jaar had gewoond.

Volgens de San Francisco Chronicle diende Wong als infanteris­t in Afghanista­n en werd hij in Yountville behandeld door Pathway wegens een post-traumatisc­h stresssynd­room (ptss).

Wong viel binnen tijdens een afscheidsf­eestje voor een medewerker. Hij vermoordde de directeur van Pathway, een staflid en een psychologe die zes maanden zwanger was. Zijn geadopteer­de broer Tyrone Lampkin bevestigde in de Democrat dat Wong verhaal wilde gaan halen. “Hij zei dat hij terug zou gaan om te praten, tegen hen te schreeuwen maar niet dat hij hen ging doodschiet­en.”

Uren na de schietpart­ij werd Wong dood aangetroff­en bij de slachtoffe­rs, die hij gegijzeld hield. Andere aanwezigen in de zaal mochten gaan of konden wegkomen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname