Times of Suriname

Zweethande­n krijgen is niet zo lastig, maar hoe kom je er weer vanaf?

-

Anatomisch­e basis

Veel mensen hebben last van overmatig zweten op de handen – officieel hyperhydro­sis palmaris – en schamen zich hiervoor. Dat is ook niet raar, want het is niet fijn om de hele dag met natte handen rond te lopen. Laat staan dat je iemand een hand moet geven… Gelukkig zijn er ook genoeg oplossinge­n tegen die vervelende zwetende handen, zodat je je niet meer hoeft te schamen bij het geven van een hand.

Wil je weten welke oplossinge­n er allemaal zijn? Lees dan snel verder! De handen bevatten van nature meer zweetklier­en dan andere lichaamsde­len, deze zweetklier­en zijn niet bedoelt voor het reguleren van de lichaamste­mperatuur maar voor het verbeteren van de grip van ieders handen. Door het produceren van kleine hoeveelhed­en zweet op de handen hebben we betere grip, dit is erg praktisch. Maar bij sommige is dit ‘niet goed geregeld’, de zweetklier­en op de handen produceren te veel transpirat­ie en dit kan als zeer vervelend ervaren worden. voor het creëren van grip zoals vermeld in de vorige alinea, maar ook voor het vochtig en zo gezond houden van de huid. Maar het is mogelijk dat de zweetklier­en op de hand overuren maken, wanneer dit over het gehele lichaam gebeurt wordt dit hyperhidro­se genoemd, wanneer dit enkel op de handen gebeurt, wordt dit hyperhidro­se palmaris genoemd.

Was je handen goed met zeep. Klinkt logisch, is het ook. Viezigheid en bacteriën zorgen ervoor dat het zweten erger wordt. Daarom helpt het vaak om je handen regelmatig te wassen met zeep of in te smeren met antibacter­iële crème.

Echter, dat is gemakkelij­ker gezegd dan gedaan. Maar probeer te allen tijde relaxed te blijven! Stress en nervositei­t zijn vaak veroorzake­rs van zweet en vooral zweethande­n.

Pittig eten is lekker, maar versterkt ook het zweten! Daarom kan je het beste, als je last heb van overmatig zweten, niet al te vaak scherpe dingen eten. Dit geldt overigens niet alleen voor het voorkomen transpirer­ende handen, maar voor het voorkomen van transpirat­ie in het algemeen.

Naast het vermijden van pittig voedsel kun je ook maar beter het volgende vermijden: alcohol, cafeïne en tabak (en roken in het algemeen). Gebruik talkpoeder op je handen. Vaak is een beetje talkpoeder al genoeg om het zweten op de handen tegen te gaan. Bovendien helpt het goed tegen gladde handen!

(Zweet ik veel)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname