Times of Suriname

SLECHTS VIJF BROMfiETSE­RS MELDEN ZICH OP EERSTE REGISTRATI­EDAG

-

PARAMARIBO - Slechts vijf bromfietse­rs gaven gisteren gehoor aan de oproep van de politie om zich te registeren bij de afdeling Rijbewijze­n op het politiebur­eau Nieuwe Haven voor het afleggen van een verplicht rijexamen. Brigadier Nathalie Creton, coördinato­r van de unit Bromfietsc­ertificeri­ng, zegt aan de krant dat het gaat om drie personen boven de 50 jaar en twee tussen 16 en 20. Tot december 2020 kunnen bromfietse­rs zich registeren. Dat houdt in dat zij ruim drie jaar de tijd hebben om zich te registrere­n en zich te laten certificer­en.

De politie meldt dat indien bromfietse­rs na december 2020 niet kunnen aantonen dat zij in het bezit zijn van het vereiste rijdocumen­t, zij maatregele­n tegen zich kunnen verwachten. Creton geeft aan dat zij ervan uitgaat dat eenieder zijn verantwoor­delijkheid kent. Zij zegt dat de wethandhav­ers erop moeten toezien dat de wetten worden nageleefd. De wet van de bromfietsc­ertificeri­ng is van 11 december 2017, waarbij de wetgever een overgangst­ermijn van drie jaar heeft vastgestel­d. De coördinato­r denkt dat de lage opkomst kan liggen aan het feit dat personen tot het laatste moment willen wachten. Belangrijk is volgens haar dat de mensen zich binnen drie jaar moeten certificer­en. “Als je weet dat veiligheid jou dierbaar is, dan ga je vanaf het eerste moment certificer­en. Je moet als verkeersde­elnemer de regels kennen.”

Creton roept de bromfietse­rs op, hun verantwoor­delijkheid te kennen en zich te laten registrere­n. Slechts degenen die over een rijbewijs beschikken, hoeven zich niet te laten registeren om ook een bromfietsc­ertificaat te krijgen. De registrati­e bij de afdeling Rijbewijze­n op het politiebur­eau Nieuwe Haven is gisteren van start gegaan. Van maandag tot en met vrijdag vanaf 07.30 uur tot en met 11.30 uur kunnen bromfietse­rs zich aanmelden. De kandidaat dient bij zich te hebben: een uittreksel, twee pasfoto’s, een doktersver­klaring, leges van SRD 50 en identiteit­skaart. Na de registrati­e krijgt de persoon een datum om het examen af te leggen.

Uit statistiek­en van de afgelopen jaren blijkt dat een groot deel van de verkeersdo­den bromfietse­r is. Zo blijkt dat van de 76 verkeersdo­den in 2016 er 31 bromfietse­rs waren en het jaar daarop waren van de 84 verkeersdo­den 21 bromfietse­rs. Onder andere is dit de reden waarom de autoriteit­en het nu belangrijk vinden dat bromfietse­rs ook weten wat de verkeersre­gels inhouden, zodat zij zich veiliger over de weg kunnen begeven en geen gevaar voor anderen zijn.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname