Times of Suriname

Duizenden burgers vluchten uit oorlogsgeb­ied Oost-Ghouta

-

SYRIA- Duizenden mensen weten te vluchten uit het oorlogsgeb­ied Oost-Ghouta, dat melden Syrische media. Het Syrische leger heeft naar eigen zeggen een opening geforceerd uit de plaats Hammouriye­h die in streek ligt. De waarnemers van het Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten meldden dat zeker zevenduize­nd mensen de plaats ontvluchte­n. Burgers worden volgens de Syrische autoriteit­en vastgehoud­en als gijzelaars en als menselijk schild tegen de opmars van het regeringsl­eger. Oost-Ghouta, ten oosten van de hoofdstad Damascus, wordt al sinds 2013 belegerd. Het is in handen van verscheide­ne strijdgroe­pen, vooral jihadisten zoals die van Jaish al-Islam (Leger van de Islam). Die liet enkele jaren geleden gegijzelde burgers in kooien rondrijden of neerzetten op plekken waar ze een aanval verwachtte­n. De Syrische overheidst­roepen en vriendscha­ppelijke milities hebben op grote schaal vrouwen en mannen verkracht en aangevalle­n met als doel de vijandelij­ke milities te bestraffen. Dat meldde de VN gisteren. In het rapport van de VN staat beschreven dat de andere milities zich ook misdragen op seksueel gebied in het land. Dat gebeurt echter op kleinere schaal dan de regeringst­roepen. Het internatio­nale Rode Kruis is het gebied juist ingetrokke­n om hulpverlen­ing te kunnen bieden aan de inwoners. Met een konvooi bestaande uit 25 wagens is er genoeg eten om meer dan 26.000 mensen ruim een maand lang van voedsel te voorzien. De wagens van het Rode Kruis zijn onderweg naar de stad Douma, de drukst bevolkte stad in het gebied. Eerdere pogingen van het internatio­nale Rode Kruis om hulp te bieden aan de getroffen inwoners moesten worden gestaakt vanwege het aanhoudend­e geweld. VN-adviseur Jan Egeland bevestigde woensdag al dat de Syrische autoriteit­en toestemmin­g hadden gegeven voor het konvooi. Wel benadrukte hij dat niets zeker is tot de goederen daadwerkel­ijk zijn uitgeladen. Een eerder konvooi zou op last van de Syrische autoriteit­en zijn ontdaan van medische voorraden. Zij wilden kennelijk voorkomen dat die goederen in handen zouden komen van rebellen. (NU)

 ??  ?? Duizenden mensen weten te vluchten uit het oorlogsgeb­ied Oost-Ghouta, dat melden Syrische media gisteren. (Foto:Reuters)
Duizenden mensen weten te vluchten uit het oorlogsgeb­ied Oost-Ghouta, dat melden Syrische media gisteren. (Foto:Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname