Times of Suriname

Premier May bezoekt Salisbury

-

ENGELAND - De Britse premier Theresa May heeft een bezoek gebracht aan Salisbury, waar de aanslag was op de voormalige dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Ze werd ontvangen door onder anderen de politieche­f Kier Pritchard en parlementa­riër John Glen.

Het bezoek stond in het teken van de aanslag. Skripal is 4 maart belaagd met een in de toenmalige Sovjet-Unie ontwikkeld zenuwgas. Hij ligt samen met zijn 33-jarige dochter Joelia in coma.

May ging in het ziekenhuis langs bij een politieage­nt die als een van de eerste ter plekke was om de twee te helpen en zelf werd besmet. May en de politieman hadden een privégespr­ek, meldde de woordvoerd­er van de premier na afloop.

Tal van mensen zijn op een of andere manier zijdelings in contact gekomen met de dodelijke stof. De stad vreest ook dat de aanslag en de onderzoeke­n naar sporen in en rond de stad mensen weghouden. De gemeente is een campagne gestart 'we zijn gewoon open' om bezoekers te trekken.

Gisteren was er bijvoorbee­ld in Aldertholt, iets ten zuiden van de stad een weg door politie en militairen afgesloten. Het leek er volgens The Salisbury Journal op dat ze een voertuig wegsleepte­n.

De Amerikaans­e, Britse, Duitse en Franse leiders hebben samen hun afschuw uitgesprok­en over de moordaansl­ag in Salisbury. Ze stellen in een verklaring dat de aanslag met een chemisch wapen ook een aanslag op de soevereini­teit van het Verenigd Koninkrijk is geweest en dat Rusland erachter moet zitten.

De vier vragen het Kremlin alle informatie over het project ‘novitsjok’, zoals de gebruikte stof uit de SovjetUnie heet, over te dragen voor onderzoek aan de internatio­nale organisati­e die chemische wapens bestrijdt, de OPCW in Den Haag. Rusland zou de verdragen van OPCW schenden met de novitsjok-aanslag. Rusland ontkent elke betrokkenh­eid bij de moordaansl­ag op 4 maart. Moskou zegt het bovendien vreemd te vinden dat de Britten geen staaltjes van het gevonden zenuwgas willen delen. De Russische president Poetin is volgens zijn woordvoerd­er ‘uiterst bezorgd over de provoceren­de en verwoesten­de houding van de Britse regering’ in het onderzoek naar en behandelin­g van de zaak-Skripal. Moskou kondigde aan Britse diplomaten te gaan uitwijzen. De maatregel is een reactie op het besluit van Londen om 23 Russische diplomaten weg te sturen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname