Times of Suriname

Ombudsman waarschuwt dat demonstrat­ierecht onder druk staat

-

DEN HAAG - De Nationale ombudsman Reinier Van Zutphen roept gemeenten en politie op om demonstrat­ies volledig en zonder voorbehoud mogelijk te maken. Ook moeten zij terughoude­nd zijn bij het opleggen van beperkinge­n en voorschrif­ten.

Het recht om te demonstrer­en staat onder druk. Het lukt gemeenten en politie niet altijd om dat recht te waarborgen. “De overheid neigt naar risicomijd­end gedrag,” aldus ombudsman Van Zutphen. Van Zutphen doet zijn oproep in het rapport ‘Demonstrer­en, een schurend grondrecht?’ In dit onderzoek komt de vraag aan de orde welke waarde en welk draagvlak het demonstrat­ierecht heeft in de huidige samenlevin­g. Burgemeest­ers en politie moeten vaak afwegingen maken tussen enerzijds het recht van demonstran­ten om zonder beperkinge­n actie te voeren en anderzijds het belang van openbare orde en veiligheid te handhaven.

Voorbeelde­n daarvan zijn de Eritrese conferenti­e in Veldhoven (april 2017), een Pegida-demonstrat­ie in Groningen (april 2017) en anti-Zwarte Piet-demonstrat­ies in onder meer Maassluis (december 2016) en Dokkum (december 2017).

Volgens Van Zutphen moet de essentie van het grondrecht tot demonstrer­en voorop staan. “Die essentie is dat de overheid zich tot het uiterste moet inspannen om demonstrat­ies te facilitere­n en te beschermen, zodat burgers in vrijheid hun mening - hoe impopulair ook - kunnen laten horen. Elke andere houding van de overheid doet afbreuk aan de kern van het demonstrat­ierecht.” In zijn rapport beveelt de Nationale ombudsman aan om demonstran­ten te beschermen tegen ordeversto­ringen, zodat alle burgers hun stem kunnen laten horen. Ook adviseert hij om bij voorkeur pas na afloop van de demonstrat­ie mensen aan te houden om escalatie te voorkomen. Aan de andere kant moet de demonstran­t zijn actie tijdig aanmelden en goed contact houden met de overheid. Hierdoor is de kans op een soepel verloop zo groot mogelijk. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname