Times of Suriname

No Surrender-baas: “OM lekt naar media”

-

GRONINGEN - De 53-jarige captain van de motorclub No Surrender, Henk Kuipers wil niet meer praten met justitie. “Alles wat ik verklaar, staat morgen in de krant.” Volgens Kuipers lekt het Openbaar Ministerie (OM) naar de media. Dit zei hij tijdens een pro-formazitti­ng bij de rechtbank in Groningen. Kuipers werd in december in zijn woning in Emmen aangehoude­n. Hij wordt onder meer verdacht van afpersing en drugsdelic­ten. Leden van No Surrender zaten op de tribune achter het glas. Zij bonsden op de ruit toen zij hun leider de rechtszaal zagen binnenkome­n.

Begin januari werd Kuipers voor het laatst verhoord. “De volgende dag kon ik dat woordelijk teruglezen in de krant,” zei hij. Sindsdien beroept hij zich op zijn zwijgrecht.

Zijn advocaat Roy van der Wal noemde de zaak ‘enorm opgeblazen.’ Kuipers is volgens hem geen leider van een criminele bende. “Juist het tegenoverg­estelde. Hij bemiddelt en vermijdt conflicten”, zei Van der Wal. Hij vroeg Kuipers vrij te laten uit zijn voorlopige detentie. “Een enkelband is een optie”, zei hij. De officier verzette zich hiertegen. “De kans bestaat dat hij getuigen benadert.” De rechtbank beslist hier vanochtend over. Kuipers wordt ook in verband gebracht met de grove mishandeli­ng, ontvoering en afpersing van een 47-jarig No Surrender-lid uit Groningen. De man klopte in november 2016 ernstig mishandeld en half ontkleed aan bij een woning in het Drentse Glimmen. Van deze afpersing werd volgens justitie achteraf verslag gedaan aan Kuipers. Dit gesprek is door het OM afgeluiste­rd en vastgelegd. (De Telegraaf)

 ??  ?? De 53-jarige captain van de motorclub No Surrender, Henk Kuipers. (Foto: Elsevier Weekblad)
De 53-jarige captain van de motorclub No Surrender, Henk Kuipers. (Foto: Elsevier Weekblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname