Times of Suriname

Slob hakt volgende maand knoop door over verdeling extra onderwijsg­eld

-

DEN HAAG - Het kabinet beslist volgende maand hoe het geld voor het wegwerken van onderwijsa­chterstand­en wordt verdeeld. Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil het geld eerlijker verdelen over gemeenten.

In het regeerakko­ord is afgesproke­n dat peuters tussen de 2,5 en 4 jaar die risico lopen op een onderwijsa­chterstand in plaats van 10 uur 16 uur naar de voorschool kunnen. Daarom gaat ook het budget omhoog. Maar de Tweede Kamer is diep verdeeld over de verdeling van in totaal 746 miljoen euro. Daarvan gaat 486 miljoen naar gemeenten en 270 miljoen naar scholen. Ook de minister schuift de beslissing al een tijdje voor zich uit. Vicepremie­r Hugo de Jonge, die in zijn vorige baan als Onderwijsw­ethouder in Rotterdam over het wegwerken van achterstan­den ging, zou binnen het kabinet ‘actief’ met Slob ‘meedenken.’ Nu krijgen de vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – verhouding­sgewijs het meeste geld. Volgens CDA-Kamerlid Michel Rog is het verschil tussen de zogeheten G4 en middelgrot­e gemeenten ‘onverklaar­baar groot’. “Er moet meer geld en ondersteun­ing naar kinderen – ongeacht waar zij wonen.”

Het geld voor onderwijsa­chterstand­en – en vooral de verdeling daarvan – is al jaren een heikel punt. “Toen ik voor het eerst met dit dossier te maken kreeg, merkte ik dat er grote verdeeldhe­id was over het verdelen”, zo vatte Slob het samen.

De minister besloot de Kamer daarop eind januari ‘samen te laten meedenken wat wijsheid is’ voor hij een knoop door zou hakken. Kamerleden zien daar niks in. Zij willen dat de minister zijn werk doet en een keus maakt. “Dat is de taak van een minister”, zei VVD-Kamerlid Rudmer Heerema voorafgaan­d aan het debat. “Daarna gaan wij zijn beleid controlere­n.” Ook PVV-Kamerlid Harm Beertema mist daadkracht. “Zijn Kamerbriev­en ademen twijfel en onzekerhei­d.”

Slob verdedigde zich. “Ik ben zelf ook Kamerlid geweest. Ik hou er wel van om de Tweede Kamer in die positie te brengen.” Toch beloofde de ChristenUn­ie-bewindsman in het debat dat hij volgende maand een beslissing zou nemen. Hij wil direct na het meireces met de Kamer in debat over zijn beslissing. Hij hoopt dat de nieuwe verdeling van het geld dan in 2019 in kan gaan. (AD)

 ??  ?? Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil het geld eerlijker verdelen over gemeenten. (Foto: Villamedia)
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil het geld eerlijker verdelen over gemeenten. (Foto: Villamedia)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname