Times of Suriname

Aantal sporen omlaag door nieuwe verbouwing Amsterdam CS

-

AMSTERDAM - Een grootschal­ige verbouwing van Amsterdam Centraal moet het aantal sporen verlagen van het huidige vijftien naar negen. Door minder sporen kunnen de perrons breder gemaakt worden en de capaciteit kan juist omhoog. Ook het aantal wissels wordt verlaagd.

Dat maakt staatssecr­etaris Stientje van Veldhoven van Infrastruc­tuur en Waterstaat gisteren bekend, schrijft de Volkskrant. Meer treinen moeten zo in minder tijd gebruik kunnen maken van het station.

Verder is het plan om de internatio­nale treinen te verplaatse­n naar station Amsterdam Zuid. Vervolgens ontstaat er bij het Centraal Station meer ruimte om vaker sprinters te laten rijden of voor de komst van een mogelijke lightrail. Daar wordt momenteel nog onderzoek naar gedaan.

Ook bij station Amsterdam Zuid volgen er aanpassing­en. Er worden twee sporen bijgeplaat­st. Daarmee stijgt dat aantal bij het snelst groeiende station van Nederland van vier naar zes. De NS maakte zich volgens de krant juist hard voor tien sporen bij het Centraal Station. Volgens NS-topman Roger van Boxtel zou de infrastruc­tuur op het station ‘te kwetsbaar’ worden bij negen sporen. Spoorbehee­rder ProRail is juist wel een voorstande­r van het plan. Zo vallen de kosten naar verwachtin­g 100 miljoen euro lager en is de overlast korter. De werkzaamhe­den bij Amsterdam CS moeten vanaf 2021 starten. Op zijn vroegst is het werk dan zes jaar later afgerond. (NU)

 ??  ?? Door minder sporen kunnen de perrons breder gemaakt worden en de capaciteit kan omhoog. (Foto: NU)
Door minder sporen kunnen de perrons breder gemaakt worden en de capaciteit kan omhoog. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname