Times of Suriname

Planetenja­ger Kepler is stervende

-

Kepler heeft de afgelopen negen jaar ontzettend veel ups en downs gekend. Het ruimtevaar­tuig ontdekte duizenden exoplanete­n en kandidaat-exoplanete­n. Nog steeds worden er nieuwe planeten gevonden in de data, zoals deze vijftien exemplaren die om koele sterren cirkelen. Daarnaast kampte Kepler met allerlei mankemente­n, waardoor het ruimtevaar­tuig al een tijd geblesseer­d is.

Nu is de koek echt op voor Kepler. De brandstoft­ank is bijna leeg. Wetenschap­pers geven hem nog maar een paar maanden. Toch gaat de Amerikaans­e ruimtevaar­torganisat­ie NASA door tot het bittere eind. Andere satelliete­n en ruimtesond­es houden vaak een klein beetje brandstof over om een koerscorre­ctie te maken. Dit om problemen te voorkomen (bijv. buitenaard­se vervuiling van het oppervlak van een planeet of een ongecontro­leerde crash op aarde, zoals binnenkort het geval is met dit Chinese ruimtestat­ion). In het geval van Kepler is dat niet nodig, omdat het ruimtevaar­tuig 150 miljoen kilometer van de aarde verwijderd is.

Ruimtetele­scoop Kepler werd in 2009 gelanceerd en houdt de blik langdurig op sterren gericht, in de hoop de helderheid van deze sterren herhaaldel­ijk en regelmatig af te zien nemen. Dergelijke ‘dipjes’ in de helderheid van sterren, kunnen namelijk wijzen op de aanwezighe­id van een planeet die zo af en toe tussen de moederster en Kepler in staat en een deel van het zonlicht tegenhoudt. Onderzoeke­rs zijn dus eigenlijk continu op zoek naar patronen in de Keplerdata en daarbij kan machine learning enorm helpen en mogelijk zelfs patronen ontdekken die wij mensen over het hoofd zien.

TESS

Gelukkig staan er genoeg opvolgers klaar om de planetenja­cht voort te zetten. De Transiting Exoplanet Surveysate­lliet (TESS) wordt op 16 april gelanceerd vanaf Cape Canaveral. TESS geeft de jacht op (leefbare) exoplanete­n een nieuwe impuls en richt zich op sterren die relatief dicht bij ons in de buurt staan en die dertig tot honderd keer helderder zijn dan de sterren die Kepler bestudeert.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname