Times of Suriname

Nederlands­e onderzoeke­rs vinden gezond nieuw koraalrif bij Saba

-

Bijzonder

Nederlands­e onderzoeke­rs hebben bij de Sababank, een koraalrif zuidelijk van de Nederlands­e eilanden Saba en Sint Eustatius in de Caribische Zee, een koraalrif gevonden ter grootte van de provincie Utrecht. Het koraalrif is in opvallend goede staat. Expeditiel­eidster Fleur van Duyl legt aan NU.nl uit dat er al eerder onderzoek is gedaan op de Sababank, maar dat er nu meer tijd beschikbaa­r was om het verder te bekijken. Met camerabeel­den en verschille­nde metingen werd het rif, dat ongeveer tien kilometer lang is, ontdekt.

Van Duyl legt uit dat er wel verwacht werd dat in dit gebied koraal zou kunnen worden gevonden. Dit door de positie van het rif ten opzichte van de zeestromin­g, en de steilheid van de bodem. Alleen hadden de onderzoeke­rs niet verwacht dat het rif in een dergelijk goede staat zou verkeren.

De goede staat van het rif komt waarschijn­lijk doordat het rif relatief ver van bewoond gebied afligt. “Des te verder bij de dichtbevol­kte gebieden vandaan, des te minder vervuild het water is en het koraal dus beter kan groeien,” legt de onderzoeks­ter uit. Koraal in goede staat is bijzonder, omdat klimaatver­andering en vervuiling negatieve effecten hebben op de riffen. Onder meer warm water als gevolg van klimaatver­andering is een probleem, want dit veroorzaak­t verbleking. Door aanhoudend­e warmte afsterven van bacteriën in het koraal, waardoor het zijn kleur verliest en verbleekt.

Van Duyl legt uit dat als die verbleking veel achtereenv­olgend voorkomt, het koraal zich niet hiervan kan herstellen en afsterft. Het nieuw gevonden rif heeft met verbleking te maken gehad, maar heeft zich hier wel steeds van kunnen herstellen.

Het rif is ontdekt door een researchte­am aan boord van de Pelagia, een onderzoeks­chip van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Dit specifieke onderzoek werd gedaan door het NIOZ, in samenwerki­ng met de Universite­it van Wageningen.

De onderzoeke­rs nemen deel aan de NICO-expeditie, aan boord van het schip de Pelagia. Bij de expeditie worden veertig verschille­nde onderzoeke­n van twintig verschille­nde universite­iten en onderzoeks­instituten. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname