Times of Suriname

Dagen worden iets langer door de opwarming van de aarde

-

In de afgelopen 25 jaar zijn de dagen op aarde ongeveer 0,2 millisecon­de langer geworden.

Dat blijkt uit promotieon­derzoek van Thomas Frederikse, verbonden aan de TU Delft. De langere dagen zijn te herleiden naar het smelten van landijs. Met name Groenland en Antarctica verliezen zo flink wat massa. En die massa (vloeibaar water) verplaatst zich richting de evenaar, waardoor de massaverde­ling op aarde verandert. “Net als een kunstschaa­tser die de armen strekt tijdens een pirouette, gaat de aarde hierdoor ietsjes langzamer draaien, waardoor de dagen tegenwoord­ig iets langer duren,” stelt Frederikse. Het betekent niet dat je nu opeens veel meer kunt doen op een dag. Zijn berekening­en wijzen uit dat de dagen in 25 jaar tijd zo’n 0,2 millisecon­den langer zijn geworden.

Frederikse baseert zijn conclusie op een nauwkeurig onderzoek naar de gemiddelde zeespiegel­stijging wereldwijd en de factoren die daaraan ten grondslag liggen. “Allerlei factoren spelen een rol: bijvoorbee­ld het smelten van landijs, het uitzetten van het zeewater door stijgende temperatur­en, maar ook het gebruik van grondwater en de opslag van grote hoeveelhed­en zoetwater op het land in stuwmeren. Een andere factor is de zogenaamde GIA (glacial isostatic adjustment). Dit is het ‘terugveren’ van het land

na de ijstijden.”

Overal weer anders

Doordat er zoveel factoren van invloed zijn op zeespiegel­stijging, is deze stijging overal ter wereld anders. Sterker nog: er is geen enkele plek op aarde waar de zeespiegel precies het wereldwijd­e gemiddelde volgt, zo stelt Frederikse. “Om regionale patronen te begrijpen en regionale toekomstsc­enario’s te kunnen ontwikkele­n, is een goed begrip van de relevante onderligge­nde processen en bijbehoren­de regionale patronen nodig.” Zijn onderzoek suggereert dat we daar gelukkig een steeds beter beeld van krijgen. “Tegenwoord­ig kunnen lokale en globale zeespiegel­veranderin­gen nauwkeurig worden geschat met behulp van satelliete­n. In de periode vóór het satelliett­ijdperk hadden we slechts de beschikkin­g over lokale zeespiegel­metingen op een beperkt aantal plaatsen. In dit proefschri­ft heb ik kunnen bevestigen dat de gemeten zeespiegel­stijgingen uit de decennia vóór de satellietm­etingen, goed verklaard kunnen worden door de som van alle relevante fysische processen.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname