Times of Suriname

6tAAtVINNR­PVtEN uIt IPSRrtNIS NEPEN tRE

-

3ARA0ARIB2 De Staat heeft in de periode september 2017 tot en met febru ari 2018 ruim SRD 22,3 miljoen aan heffingen binnengeha­ald op kipimporte­n. In vergelijki­ng met dezelfde periode 2016 2017 gaat het om verhoogde inkomsten van SRD 9 miljoen. De inkomsten hebben betrekking op een importheff­ing van 20 procent. De 1ationale Assemblee en de regering zijn in commissiev­erband zo goed als uitgediscu­ssieerd over de ontwerpwet om de importheff­ing te verhogen naar 40 procent.

8it de cijfers blijkt dat het grootste bedrag dat de 6taat binnenhaal­t met de post µandere delen¶ ruim 65D 0 miljoen is. Dit Zordt gevolgd door de inkomsten uit de import van hele kippen 65D miljoen. %uitenlands­e kip penlever en vlerken blij ken interessan­t te ]ijn voor de 6urinaamse consument. ,n totaal haalt de 6taat aan belastinge­n 65D dui ]end binnen.

+et blijkt dat 6urinaamse producente­n lang]amer hand de markt aan het Zinnen ]ijn Zat kipdelen betreft. $an kippenpote­n ruggen en nekken heeft de 6taat de afgelopen vijf maanden nauZelijks ver diend aan belastinge­n. 7ijdens de commissie vergaderin­gen ]ijn er Zat amendement­en gepleegd op de ontZerpZet alsook een kleine ZetsZij]ing om ook de heffing op lever en nieren te laten plaatsvin den. 0et de aankomende 40 procent heffing hoopt de 6taat de lokale onderne mers een concurrent­ieposi tie te geven tegenover im portkip. +et buitenland­se product heeft momenteel de overhand op de lokale markt. 9olgens minister )erdi nand :el]ijn van +andel ,ndustrie en 7oerisme be staat de kostprijs van lo kale kip voor 0 procent uit kippenvoer Zaarvan de belangrijk­ste elemen ten gewmportee­rd moeten Zorden tegen dure valuta. Door lokaal de produc tie van veevoederr­ijst op te starten als vervanging van importmaws hoopt hij dat de kostprijs van lokale kip ]al dalen. 7Zee onder nemers ]ijn ondertusse­n begonnen met de verbou Zing van veevoederr­ijst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname