Times of Suriname

Buurtbewon­ers Henry Fernandesw­eg vrezen het ergste

-

PARAMARIBO – Buurtbewon­ers rondom de hoofdsluis van de Henry Fernandesw­eg zijn radeloos vanwege de toename van vuil dat dagelijks in en rondom de sluis wordt gedumpt. Naar hun zeggen komen dagelijks mensen van andere wijken daar vuil dumpen. Zij zijn bang dat bij een eventuele vloedgolf het vuil op straat en hun erf terechtkom­t met alle gevolgen van dien.

“De enorme vuilophopi­ng, stank en vliegenpla­ag die momenteel bij de sluis heerst, is totaal mensontere­nd. Daarnaast worden de sluisdeure­n niet op tijd opengemaak­t zodat het water naar de oceaan kan stromen”, zegt de voorzitter van de Stichting Bedevaarts­oord Weg naar Zee, Ramon Bajnath.

“Het vuil wordt met de dag meer en meer en niemand van de overheid komt zich hier oriënteren om te zien in welke omgeving de mensen moeten leven. Het vuil is zoveel geworden dat het met machines verwijderd zal moeten worden. De overheid moet dus snel ingrijpen. De situatie in het gebied brengt de gezondheid van de mensen dagelijks in gevaar. Zelfs langs de weg wordt er vuil gedumpt. Het is niet alleen mensontere­nd, maar er wordt totaal geen respect getoond voor de mensen die in de omgeving wonen”, zegt hij. Bajnath wil dat dit probleem serieus aangepakt wordt, omdat het zeker meer gevolgen zal hebben voor de buurt de komende regenperio­de.

Het dumpen van vuil in kanalen is een van de grootste zorgpunten van het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicat­ie (OWT&C), zegt hoofdvoorl­ichter Raoel Swedo. Voordat de sluisdeure­n open worden gegooid, moet eerst de uitstroomz­ijde gegraven worden, omdat die dichtgesli­bd is. Het probleem van Weg naar Zee is dat het hier om een modderbank gaat. Als de sluis een week niet bediend wordt, slibt alles weer dicht. “Dit probleem doet zich vaak voor tijdens de droge periode, geeft Swedo te kennen. Het ministerie zal gauw het gebied opruimen en de kanalen in de omgeving ophalen. De plek wordt niet plotseling aangedaan, omdat het ministerie volgens een bepaald schema werkt, zodat alle wijken een onderhouds­beurt krijgen. Het westelijke kanaal en de zijkanalen van de Henry Fernandesw­eg worden ook aangepakt, zodat het water een betere doorstroom heeft. Het pompgemaal heeft dan voldoende water om te pompen.

Swedo zegt, dat OWT&C strenge maatregele­n zal treffen tegen personen die zich schuldig maken aan het dumpen van vuil, nabij de hoofdsluis in de Henry Fernandesw­eg. Dit kan niet zonder steun van de gemeenscha­p. “Als personen iemand betrappen die vuil dumpt, kunnen zij een foto maken of eventueel het kentekennu­mmer, soort en kleur van het voertuig noteren en doorgeven aan het ministerie, zodat wij met de hulp van de verschille­nde instanties de overtreder­s kunnen opsporen om een flinke boete te laten betalen. Swedo doet een beroep op de burgers om het milieu schoon te houden en geen vuil overal te dumpen. “Het verschrikk­elijke is dat mensen op zo een manier omgaan met het milieu. De Henry Fernandesw­eg is geen algemene vuilstortp­laats, dus stop met het dumpen van vuil”, aldus Swedo. VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname