Times of Suriname

LVV verzorgt pluimveetr­aining voor ex-militairen en militairen

-

PARAMARIBO – Het onderdirec­toraat Veeteelt van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in samenwerki­ng met de Stichting Reїntegrat­ie Ex-militairen van het Ministerie van Defensie, een pluimveetr­aining verzorgd voor 23 ex-militairen en 8 militairen. De training is gehouden van 12 tot en met 16 maart.

LVV heeft reeds in verschille­nde districten diverse landbouwtr­ainingen verzorgd voor deze twee groepen. Voor de ex-militairen mag dit gezien worden als een resocialis­atieproces. Dit meldt het ministerie in een persberich­t. De onderdirec­teur Veeteelt, Virginia Popken-Telting, heeft de deelnemers geïnformee­rd dat op jaarbasis 40 procent van de kip op de Surinaamse markt van lokale productie afkomstig is. De overige 60 procent is geïmportee­rd, gelijkwaar­dig aan 20 miljoen kilogram kip, waarvan 500.000 kg wordt doorgevoer­d naar Venezuela en Aruba. Het ministerie heeft met betrekking tot voedselzek­erheid ook als doelstelli­ngen het land te voorzien van betaalbare eiwitvoorz­iening en waakt er streng voor dat er dierziekte­s binnenkome­n, wat de economie sterk kan beïnvloede­n. De pluimveese­ctor in Suriname heeft enorme potentie, wat niet benut wordt. Ruim 50 procent van de hokken staat leeg, dit blijkt uit een assessment die het onderdirec­toraat Veeteelt heeft verricht.

De training bestond uit zowel een theoretisc­h als praktisch gedeelte. De onderwerpe­n waren onder andere huisvestin­g, verzorging, anatomie, biosecurit­y, Avian Influenza, handhygiën­e, antibiotic­agebruik, ziekten, voeding, slachten, slachtplaa­tsen en de Slachtwet. Een praktijkbe­zoek is gebracht aan de legkippenk­wekerij van Stichting Hebron aan de Martin Luther Kingweg.

Minister Soeresh Algoe gaf bij de afsluiting van de training aan de ex–militairen mee, dat zij met de agrarische training gericht kunnen produceren. De bewindsman deelde hen mee, dat het onderdirec­toraat Veeteelt ook trainingen biedt in onder andere kleine herkauwers en melk- en slachtvee. De training werd afgesloten met een certificaa­tuitreikin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname