Times of Suriname

Training over mangrove moet bewustword­ing binnen samenlevin­g vergroten

-

NICKERIE - Met het doel om vooral de stakeholde­rs die actief zijn in het Bigi Pan-gebied van die informatie te voorzien die ontbreekt om de voordelen aan mangrovebo­ssen dusdanig te gebruiken, dat volgende generaties ook voordeel eraan kunnen hebben, is gisteren de driedaagse training van start gegaan in Nickerie.

“Het gaat om de relatie van klimaatver­andering met mangrove, en hoe het behoud van mangrove een beetje kan helpen om klimaatver­andering tegen te gaan”, vertelt projectcoö­rdinator Usha Satnarain. Op de eerste dag van de training is er gesproken over klimaatver­andering, wat klimaatver­andering is, hoe het gebeurt, wat de oorzaken zijn en wat verwacht kan worden van de negatieve effecten van klimaatver­andering. De projectcoö­rdinator zegt dat de training een bewustword­ingssessie is waarbij mensen eigenlijk de nodige informatie krijgen. De verkregen informatie moeten zij doorspelen aan andere delen van de gemeenscha­p. Satnarain zegt dat ervoor gekozen is een groep mensen te trainen, omdat het niet zal lukken iedereen in een keer op de training te krijgen.

‘Raising the awareness in mangrove protection to combat climate change’

“Deze groep wordt klaargesto­omd om die informatie verder voor ons door te spelen aan de gemeenscha­p, zodat als er zich calamiteit­en mochten voordoen, men weet hoe het komt, maar temeer wat men moet doen om zich veilig te stellen”, legt Satnarain uit. De training wordt morgen afgesloten met groepssess­ies waarbij de participan­ten alles wat ze aan informatie hebben gehad, in praktijkme­thodes gaan ontwikkele­n hoe die informatie naar de gemeenscha­p te brengen. De bedoeling is dat zij aan het einde van de dag naar de monding van de Nickerieri­vier gaan, zodat zij daar enkele duidelijke voorbeelde­n kunnen zien van wat genoemd wordt de ecosystem services van mangrove en dus een beter beeld krijgen van wat ze aan theorie hebben gehad. “Hierdoor weten ze ook hoe zij die informatie kunnen gebruiken naar de gemeenscha­p toe om die boodschap duidelijk en goed over te brengen.” De training wordt vandaag voortgezet met het onderwerp mangrove in relatie tot klimaatver­andering. Het geheel is onderdeel van het UNDP/GCCA+ project ‘Promote the sustainabl­e use of ecosystem services of the mangrove forest’ en wordt uitgevoerd door de masterople­iding Sustainabl­e Mangement of Natural resources, richting Infrastruc­tuur van de faculteit der Technologi­sche Wetenschap­pen van de Anton de Kom Universite­it van Suriname. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname