Times of Suriname

Boodschap Waterforum Suriname over Wereld Waterdag 2018

-

PARAMARIBO – Jaarlijks wordt wereldwijd op 22 maart Wereld Waterdag gevierd. Hiermee willen de Verenigde Naties de aandacht van alle landen vestigen op de impact van water op de ontwikkeli­ng van de wereldgeme­enschap en op het belang van water als gemeenscha­ppelijk goed. 97,5% van de totale hoeveelhei­d water op aarde bestaat uit zout water dat zich vooral in oceanen bevindt. Slechts 0,26% van al het water op aarde is geschikt voor menselijke consumptie. Door de ongelijke verdeling van de watervoorr­aden op aarde bestaat er een enorme schaarste aan water in sommige gebieden, waardoor de ontwikkeli­ng van grote gemeenscha­ppen achterblij­ft.

Waterforum Suriname grijpt Wereld Waterdag aan om een brede aanpak van de watercyclu­s van Suriname te bepleiten. Voor Waterforum is het heel belangrijk dat de Surinaamse gemeenscha­p vooral op deze dag aandacht schenkt aan het behoud en de beschermin­g van de waterbronn­en van ons land. Het Waterforum bepleit dat integraal beleid wordt ontwikkeld op het gebied van duurzaam waterbehee­r in Suriname.

Het land is rijk aan vele zoetwaterb­ronnen. Zoet water wordt beschouwd als een zeer waardevoll­e natuurlijk­e hulpbron en wordt ook wel “wit goud” genoemd. Volgens de Food and Agricultur­al Organizati­on zit Suriname in de top tien van landen ter wereld voor wat betreft de beschikbaa­rheid van de hoeveelhei­d water per persoon per jaar. Ook de Internatio­nale waterarmoe­de-index rangschikt Suriname binnen de top tien van meest waterrijke landen ter wereld. Maar niet omdat wij in Suriname een relatieve overvloed aan water hebben, moeten wij onverschil­lig omgaan met onze watervoorr­aden. Wij moeten met zijn allen beseffen dat onzorgvuld­ig gebruik van ons water kan leiden tot ongewenste vervuiling van onze waterwegen, tot ongewenste verspillin­g van onze watervoorr­aden, tot ongewenste tekorten aan drinkwater en tot ongewenste gezondheid­srisico’s door gebrek aan water. Daarom moeten wij onze waterbronn­en op duurzame wijze beschermen. Dit zijn wij verplicht aan onszelf, maar vooral aan ons nageslacht.

Het Waterforum vindt het zorgelijk dat de aanpak van de waterprobl­ematiek zo versnipper­d is over vele ministerie­s. Er is nog teveel sprake van fragmentat­ie van bevoegdhed­en en gebrek aan samenwerki­ng tussen organisati­es. Er zijn nog teveel gebieden in Suriname - zowel in het binnenland als de kustvlakte en zelfs in Paramaribo - die verstoken zijn van drinkwater en sanitaire voorzienin­gen. Er vindt nog steeds vervuiling plaats van onze waterlopen in het binnenland, met alle gevolgen voor de gezondheid van hele gemeenscha­ppen. Nog steeds wordt afvalwater van bedrijven en huishouden­s simpelweg geloosd in kanalen en kreken, met alle negatieve gevolgen voor de natuur. Om deze waterprobl­emen aan te pakken, benadrukt het Waterforum het belang van good governance in de watersecto­r. Met andere woorden, onze watersecto­r moet goed bestuurd en beschermd worden. Er moet dringend gewerkt worden aan het nationaal waterbelei­d, waarin duurzaam waterbehee­r, natuurbeho­ud en beschermin­g van onze biodiversi­teit integraal geregeld worden. Er dienen goed doordachte masterplan­nen op het gebied van landelijke drinkwater­voorzienin­g, stedelijke ontwaterin­g, irrigatie en drainage etcetera ontwikkeld, uitgevoerd en bewaakt te worden. De vier waterwette­n die recentelij­k door de Raad van Ministers zijn goedgekeur­d, moeten zo snel als mogelijk via de Staatsraad naar De Nationale Assemblee om bediscussi­eerd en aangenomen te worden.

Het Waterforum roept de samenlevin­g op om op Wereld Waterdag stil te staan bij het belang van water voor het leven op aarde en voor het voortbesta­an van de mensheid. Het Waterforum roept de regering, wetgevers, beleidsmak­ers en technische deskundige­n op om te werken aan een nationaal waterbelei­d ter bevorderin­g van duurzaam waterbehee­r in Suriname. Ook roept het Waterforum iedere burger op om water verantwoor­d te gebruiken en om te helpen om onze waterbronn­en te beschermen. Met zijn allen zullen wij zorgen voor duurzaam behoud van ons water.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname