Times of Suriname

Vader Ximena over onderzoek OM: “Deze overwinnin­g is heel zuur”

-

UDEN - De ouders van Ximena Knol zijn blij met het strafrecht­elijk onderzoek naar de Coöperatie Laatste Wil, die leden wil helpen aan een zelfdoding­smiddel. “Al blijft de ‘overwinnin­g’ heel zuur. Het is ten koste gegaan van onze dochter.”

De 19-jarige Ximena Knol uit Uden maakte eind februari een einde aan haar leven met een zelfmoordp­oeder dat ze voor een tientje op internet kocht. Volgens Ximena’s ouders is hun dochter op het spoor van zelfdoding gebracht door de publicitei­t rond de Coöperatie Laatste Wil (CLW) en de promotie van een ‘veilig en humaan’ zelfmoordm­iddel. Zonder die berichtgev­ing had hun dochter, die leed aan een posttrauma­tische stressstoo­rnis, de fatale stap niet genomen.

De ouders drongen bij het Openbaar Ministerie (OM) aan op een onderzoek naar de vereniging die inmiddels al ruim 22.000 leden zou tellen. Ook twee advocaten en psycholoog René Diekstra legden dit verzoek vorige week neer bij het OM. Vandaag werd duidelijk dat er daadwerkel­ijk een strafrecht­elijk onderzoek wordt ingesteld. Ook heeft het OM CLW verzocht onmiddelli­jk te stoppen met haar activiteit­en. CLW maakte recent bekend dat inkopers het omstreden middel daadwerkel­ijk gaan bestellen. Ongeveer duizend mensen hebben serieuze interesse en zouden binnen korte tijd over het middel kunnen beschikken.

Vader Randy Knol, die de coöperatie eerder al ‘levenseind­eterrorist­en’ noemde, reageert met gemengde gevoelens op het besluit van het OM. “We zijn heel blij dat het OM een strafrecht­elijk onderzoek instelt. We zijn ook heel blij dat de coöperatie de activiteit­en onmiddelli­jk moet staken, en dat er anders een kort geding volgt. Maar deze ‘overwinnin­g’ blijft heel wrang. Het is ten koste gegaan van onze dochter.”

Volgens de vader van Ximena had zijn dochter nog geleefd wanneer het zelfdoding­smiddel direct was verboden in september, toen de coöperatie hier voor het eerst publiekeli­jk over sprak. “Er zijn destijds Kamervrage­n gesteld door de SGP, maar minister Blok vond dat het Openbaar Ministerie maar moest kijken of onderzoek nodig was. Moest er eerst een dode vallen? Als er toen actie was ondernomen, hadden wij nu nog kunnen genieten van onze mooie dochter. Hopelijk blijft dit grote leed andere ouders bespaard.” Op de eigen site reageert de CLW voorlopig kort: “Het bestuur van de CLW zal de brief bestuderen en verklaart dat geen sprake is van strafbare handelinge­n. Er wordt advies gevraagd aan haar advocaat. Over de verdere voortgang zullen wij onze leden spoedig informeren.” Bestuursli­d Petra de Jong ontkende vorige week nog tegenover deze krant dat er een verband zou zijn tussen de zelfdoding van Ximena en de coöperatie. “Dit meisje heeft blijkbaar gezocht naar een humaan middel en dat kun je blijkbaar gewoon via internet vinden. Het heeft niks met de Coöperatie Laatste Wil te maken.” De coöperatie heeft ook geen contact met de ouders gehad. “Zijn we ook niet van plan. Wij gaan daar niet over. De Coöperatie is opgericht voor de autonome route. Mensen zijn lid geworden omdat ze zelf de regie willen hebben,” aldus De Jong. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname