Times of Suriname

Vermoedeli­jke dader bompakketj­es versturen in Texas blaast zichzelf op

-

VS - Een man die ervan wordt verdacht de afgelopen dagen bompakkett­en te hebben verstuurd, in Texas, is overleden. De politie was de man op het spoor. Bij de aanhouding blies de man zichzelf in zijn auto op.

De de politie meldt dat de verdachte een hotel in Round Rock, ten noorden van de Texaanse hoofdstad Austin, had verlaten, waar hij al in de gaten werd gehouden. Toen agenten hem benaderden, bracht de man een bom tot ontploffin­g. Een politieman raakte daarbij licht gewond. De overleden verdachte is geidentifi­ceerd als de 23-jarige Mark Anthony Conditt. Hij kon worden getraceerd met behulp van tipgevers en verscheide­ne tactieken die waren gericht op het achterhale­n van zijn mobiele telefoon en computer. Het motief voor de bomaanslag­en is nog onduidelij­k.

Hij was gistermorg­en in een hotel ten noorden van Austin. De politie wachtte daar op een speciaal arrestatie­team toen Conditt met zijn auto vertrok. Toen de achtervolg­ing werd ingezet, liet de verdachte de auto op een snelweg bij Round Rock ontploffen en kwam hij om het leven. Een agent is lichtgewon­d geraakt. De FBI vreest overigens dat de man nog één of meerdere bompakkett­en heeft verstuurd voordat hij zichzelf opblies. Dat meldde een woordvoerd­er van de federale dienst tijdens een persconfer­entie Hoewel de hoofdverda­chte zichzelf nu heeft uitgeschak­eld, waarschuwt de politie inwoners van Austin en omgeving om waakzaam te blijven wanneer er postpakket­ten binnenkome­n.

Onderzoeke­rs van het federale bureau voor alcohol, vuurwapens en tabak, de ATF, zeggen te vermoeden dat de verdachte alle bommen zelf in elkaar heeft gezet, maar het wordt niet uitgeslote­n dat hij daarbij hulp kreeg van een ander. De twee huisgenote­n van de 23-jarige man worden niet verdacht van betrokkenh­eid. Zeker vijf pakketjes explodeerd­en sinds begin deze maand. Dat kostte aan twee mensen het leven. Zes anderen raakten gewond.

Als eerste ontplofte een pakket voor de woning van een 39-jarige man die werd gedood. Tien dagen later volgden op één dag twee explosies waarbij een 17-jarige jongen om het leven kwam. Afgelopen zondag raakten twee fietsers gewond toen een bom langs de weg ontplofte. De bom ging af met behulp van een draadje dat over de weg was gespannen.

Dinsdag ontplofte een pakket in een distributi­ecentrum van pakketbezo­rger FedEx. Dat leidde de politie naar een ander verdacht pakket in een andere vestiging van FedEx in Austin. De dader was zichtbaar voor bewakingsc­amera’s op plekken waar hij pakketten verstuurde. Ook kregen rechercheu­rs aanwijzing­en door het zoekgedrag op zijn computer.

FedEx maakte dinsdag bekend uit voorzorg complete containers met zendingen te gaan screenen en daarna pas voor verzending te verdelen, zo liet het bedrijf weten. Het screenen van de post is geen routine bij pakketdien­sten in de VS die dagelijks zo’n veertig miljoen pakketjes afleveren in dat land.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname