Times of Suriname

WADA vindt dat verbeterin­gen in Rusland te traag gaan

-

SPORT - Het internatio­nale antidoping­bureau WADA ziet enige verbeterin­g in het Russische beleid tegen doping, maar voorzitter Craig Reedie vindt dat het langzaam gaat. Reedie vertelde gisteren op een conferenti­e van het WADA in Lausanne dat het Russische antidoping­bureau Rusada ‘bemoedigen­de progressie’ heeft gemaakt, maar dat er nog een lange weg te gaan is, voordat de Russen voldoen aan de internatio­nale standaard.

“We verwelkome­n graag een onafhankel­ijk en efficiënt Rusada. Het is jammer dat het de Russische autoriteit­en zo veel tijd kost om dat te laten gebeuren”, zei Reedie, die de gebrekkige medewerkin­g betreurt. “Want er is door het WADA enorm veel werk verzet om de Russische autoriteit­en te overtuigen, dat ze de feiten zoals die in het rapport van McLaren aan het licht kwamen te erkennen en te accepteren.” In het rapport van de Canadese onderzoeke­r Richard McLaren werd onthuld dat er sprake was van systematis­ch door de staat gestuurd dopinggebr­uik in Rusland, onder meer bij de Olympische Winterspel­en van 2014 in Sochi.

Rusada verloor in 2015 zijn accreditat­ie na een rapport over grootschee­ps dopinggebr­uik in de Russische atletiek. Aan de Olympische Zomerspele­n van 2016 in Rio de Janerio mochten geen Russen deelnemen aan het atletiekto­ernooi, met uitzonderi­ng van versprings­ter Darya Klishina die in de Verenigde Staten woonachtig was.

Bij de Winterspel­en van vorige maand in Pyeongchan­g mochten de Russen alleen onder neutrale vlag deelnemen als ze konden aantonen dat ze een ‘schoon’ verleden hebben. “De grote verliezers zijn de Russische atleten. Deelname van hen aan toekomstig­e toernooien zal steeds opnieuw bekeken moeten worden”, aldus Reedie. “Zo lang het WADA niet kan bevestigen dat Rusland een betrouwbaa­r antidoping­bureau heeft, zal de rest van de wereld er niet van overtuigd zijn dat er een veranderin­g heeft plaatsgevo­nden. Verdenking­en en twijfels zullen dan blijven bestaan.”

(Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname