Times of Suriname

Illegale visserij teistert zuidelijke Atlantisch­e Oceaan

-

Honderden visserssch­epen uit landen als China, Zuid-Korea en Spanje maken misbruik van het gebrek aan regulering en controle in de zuidelijke Atlantisch­e Oceaan, constatere­n milieu-activisten in Argentinië.

Afgelopen maand haalde de onderschep­ping van een Spaans visserssch­ip dat illegaal aan het vissen was de krantenkop­pen in Argentinië. De Argentijns­e kustwacht zag dat het schip zonder vergunning actief was in de Exclusieve Economisch­e Zone (EEZ). Die zone, die ook wel de Argentijns­e Zee wordt genoemd, strekt zich uit tot 370 kilometer van de kust. Het Spaanse schip had 320 ton vis aan boord: Argentijns­e heek, koolvis, inktvis en rog. Na betaling van een boete van een miljoen dollar kon het schip een paar weken later weer vertrekken vanuit de haven Comodoro Rivadavia.

“De onderschep­ping van dit schip en andere schepen is slechts het topje van de ijsberg van een zeer ernstig probleem”, zegt Santiago Krapovicka­s, een bioloog die werkt in Puerto Madryn in het zuiden van de provincie Patagonië. “Honderden schepen uit verschille­nde landen vissen illegaal langs de grens van de economisch­e zone. Hoewel er geen specifieke data beschikbaa­r zijn, is het duidelijk dat er sprake is van overbeviss­ing.”

De schepen, die volgens de Argentijns­e overheid voornameli­jk afkomstig zijn uit China, Zuid-Korea en Spanje, maken gebruik van het feit dat er geen regelgevin­g bestaat voor het gebied buiten de Argentijns­e zone. Ze zijn daar niet gebonden aan vangstquot­a, seizoensqu­ota of andere beperkinge­n. De schepen steken echter geregeld de grens over met de Argentijns­e Economisch­e Zone. Argentinië heeft in het oosten van het land een kustlijn van 5.000 kilometer. Langs de grens van de EEZ worden de schepen onderschep­t. In maart 2016 liep dat uit de hand, toen de kustwacht een Chinees schip tot zinken bracht en de bemanning van boord haalde. Het schip weigerde gehoor te geven aan de oproep van de kustwacht om te stoppen.

“De grens van de EEZ valt samen met de rand van het Argentijns­e continenta­le plat”, zegt Krapovicka­s. “In dit gebied van van de oceaan zijn als gevolg van de diepte en de verschille­nde zeestromin­gen, veel voedingsst­offen en een rijk ecosysteem te vinden. Vissen is hier eenvoudig, vooral op de Argentijns­e pijlinktvi­s, een soort waar op de internatio­nale markt veel vraag naar is.” Wetenschap­pers waarschuwe­n al jaren voor overbeviss­ing in dit gebied, zegt hij. Maar het is hen tot nu toe niet gelukt om de autoriteit­en in beweging te krijgen. De Argentijns­e staat onderneemt geen actie, terwijl duidelijk is waar de schepen zich bevinden. Sinds 2012 houdt het Nationale Instituut voor Visserijon­derzoek en Ontwikkeli­ng (Inidep) dit via satellietb­eelden in de gaten, vanuit een hoofdkwart­ier in de haven van Mar del Plata, 400 kilometer ten zuiden van Buenos Aires. “Het lijkt op een drijvende stad”, zegt computerin­genieur Ezequiel Cozzoline, de directeur van het centrum. “Rond de 45ste breedtegra­ad zuid is zoveel activiteit dat het soms lijkt of er een stad groter dan Buenois Aires drijft.” Tussen december en juni zijn er gemiddeld tussen 270 en 300 schepen in het gebied, zegt hij. “In 80 tot 90 procent van de gevallen gaat het om schepen die alleen op inktvis vissen. Dat doen ze ’s nachts, door de inktvis te lokken met kunstlicht.”

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname