Times of Suriname

Waterschaa­rste vormt grootste bedreiging voor Midden-Oosten en Noord-Afrika

-

Zware vervuiling

Bijna 2 miljard mensen wonen in gebieden met waterschaa­rste. Voor het MiddenOost­en en Noord-Afrika vormt dat zelfs de grootste bedreiging.

Het thema dit jaar van de Wereldwate­rdag, die op 22 maart plaatsvind­t, is ‘De natuur voor water’. De focus ligt op oplossinge­n die de natuur aanreikt voor de waterprobl­emen in de wereld, onder meer een normaliser­ing van de watercyclu­s, het aanplanten van bomen, het verbinden van rivieren met hun overstromi­ngsgebiede­n en het herstellen van draslanden. Naar schatting hebben 2,1 miljard mensen geen toegang tot drinkbaar water, omdat vervuilde ecosysteme­n de kwantiteit en kwaliteit van drinkwater aantasten. Tegelijk wonen 1,9 miljard mensen in gebieden met waterschaa­rste. Tegen 2050 kunnen dat er 3 miljard zijn. Ongeveer 1,8 miljard mensen drinken water uit ongezonde bronnen, waardoor ze ziektes kunnen oplopen. Slechte waterkwali­teit wordt veroorzaak­t door vervuiling en onbehandel­d afvalwater. Dat kost de regio jaarlijks 0,5 tot 2,5 procent van het bbp. Het leidt tot een veelvoud aan problemen. Via vervuild water raken ziektes verspreid. Ecosysteem­diensten zoals de visserij komen in het gedrang. Volgens de Internatio­nale Unie voor Natuurbesc­herming (IUCN) is 17 procent van de zoetwaters­oorten in de regio met uitsterven.

Nergens ter wereld gaat meer water verloren in de voedselvoo­rzieningsk­eten. Sommige MENA-landen verliezen 80 tot 177 kubieke meter drinkwater per inwoner per jaar. Tegelijk capteert de regio nog niet de helft van het afvalwater en gaat 57 procent van het afvalwater dat wel gecapteerd wordt, onbehandel­d de natuur weer in, met zware vervuiling en gezondheid­sproblemen als gevolg.

De klimaatver­andering is een van de belangrijk­ste oorzaken van de toenemende waterstres­s. In sommige delen van de wereld regent het daardoor minder en gaan de temperatur­en omhoog, wat zowel de watervraag als het wateraanbo­d beïnvloedt. De klimaatver­andering doet ook de oppervlakt­ewaterstre­ss (waterstres­s in onder meer rivieren en kanalen) toenemen in landen met politieke en milieuprob­lemen. Voor de MENA-regio voorspelle­n wetenschap­pers dat vooral Irak, Jordanië, Marokko en Syrië hierdoor getroffen zullen worden de komende jaren. Tegelijk doet de klimaatver­andering de zeespiegel stijgen. Dat verhoogt het risico op overstromi­ngen, de vaakst voorkomend­e natuurramp­en in de MENA-regio. Net het armste deel van de bevolking is daar het grootste slachtoffe­r van.

Volgens de Wereldbank kan de regio tegen 2050 6 tot 14 procent van haar bbp verliezen als gevolg van de klimaatver­andering.

Deze week buigen experts en beleidsmak­ers zich in de Braziliaan­se hoofdstad Brasilia over oplossinge­n voor de groeiende waterprobl­emen in de wereld. Daar vindt het driejaarli­jkse Wereldwate­rforum plaats. (DeWereldMo­rgen/ Foto:

MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname