Times of Suriname

Klimaat drijft volgende decennia 140 miljoen mensen op de vlucht

-

De toenemende impact van de klimaatver­andering in drie dichtbevol­kte regio’s in de wereld kan in de volgende dertig jaar 140 miljoen mensen op de vlucht drijven. Dat bedreigt de stabilitei­t en de voortgang die geboekt is op het vlak van ontwikkeli­ng, waarschuwt een rapport van de Wereldbank.

Het rapport is de meest diepgaande studie tot nog toe over de relatie tussen de impact van de klimaatver­andering, migratiepa­tronen en ontwikkeli­ng in drie ontwikkeli­ngsregio’s: Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika.

Het concludeer­t dat, als de klimaatver­andering niet wordt aangepakt, de drie regio’s samen tientallen miljoenen interne klimaatmig­ranten zullen genereren tegen 2050. Dat zijn mensen die gedwongen worden binnen eigen land te verhuizen omdat hun regio niet meer bewoonbaar is door bijvoorbee­ld waterschaa­rste, mislukkend­e oogsten, zeespiegel­stijging of stormen. Die klimaatmig­ranten komen bovenop de miljoenen mensen die nu al verhuizen om economisch­e, sociale of politieke redenen.

“We hebben nu een kleine periode waarin we ons kunnen voorbereid­en op die nieuwe realiteit, voor de klimaatver­andering in volle kracht toeslaat,” zegt Kristalina Georgieva, hoofd van de Wereldbank. “De maatregele­n die steden nemen om met de toestroom van het platteland om te gaan en de toegang te verbeteren tot onderwijs, opleidinge­n en banen zullen zich op termijn ruimschoot­s terugbetal­en. Het is ook belangrijk mensen te helpen juist te beslissing­en over of ze blijven wonen waar ze wonen of beter kunnen verhuizen naar een minder kwetsbare locatie.”

Voor de studie werkte de Wereldbank samen met onder meer de Universite­it van Columbia en het Potsdam-Instituut voor Klimaatond­erzoek. De auteurs onderzocht­en de migratiest­romen in drie verschille­nde klimaatsce­nario’s. Daardoor konden ze de ‘hotspots’ van klimaatmig­ratie identifice­ren: plekken waar naar alle waarschijn­lijkheid veel mensen zullen vertrekken.

“Zonder de juiste planning en steun zullen mensen die van het platteland naar de steden trekken, geconfront­eerd worden met nieuwe en mogelijk nog meer gevaarlijk­e risico’s”, zegt auteur Kanta Kumari Rigaud. “We kunnen te maken krijgen met toenemende spanningen en conflicten als gevolg van de druk op schaarse middelen. Maar de toekomst hoeft niet zo te zijn: hoewel interne migratie een realiteit aan het worden is, hoeft het geen crisis te worden als we ons er nu op voorbereid­en.”

Het rapport doet verschille­nde aanbevelin­gen voor regeringen in de getroffen landen en de hele wereld. In de eerste plaats moet de uitstoot van broeikasga­ssen zoveel mogelijk beperkt worden. Daarnaast moeten ontwikkeli­ngsplannen inspelen op de verwachte klimaatmig­ratie. En er moet geïnvestee­rd worden in onderzoek en data-analyse om de migratie in kaart te brengen.

Zo’n gemeenscha­ppelijke actie, inclusief een sterke beperking van de uitstoot, kan het probleem niet oplossen maar wel enorm vermindere­n, en het aantal mensen dat op de vlucht moet slaan, beperken van 140 tot 40 miljoen - een daling met 80 procent. (DeWereldMo­rgen/ Foto:

MO* Magazine)

De grootste waterschaa­rste in de wereld vind je in het Midden-Oosten en NoordAfrik­a, de zogeheten MENAregio. Daar heeft meer dan 60 procent van de bevolking weinig of geen toegang tot drinkbaar water. Meer dan 70 procent van het bruto binnenland­s product (bbp) van de regio is blootgeste­ld aan hoge tot zeer hoge waterstres­s. De klimaatver­andering veroorzaak­t droogte en overstromi­ngen, waardoor de kwaliteit van het water slecht is, en door conflicten en geweld het waterbehee­r er moeilijk is. Drie jaar geleden stelden experts op het Wereld Economisch Forum al dat de watercrisi­s “de grootste bedreiging vormt voor de regio, een grotere bedreiging zelfs dan politieke instabilit­eit of werklooshe­id.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname