Times of Suriname

Upgrade EBS-onderstati­on Maretraite rond

-

PARAMARIBO – Het onderstati­on Maretraite (OSC) op de hoek van de Pluto- en Aidastraat is geüpgraded. Vandaag vindt de ceremoniël­e opening van dit gemodernis­eerd onderstati­on plaats. Dit onderstati­on zorgt voor de energievoo­rziening van ruim 16 duizend huishouden­s en bedrijven in de omgeving Paramaribo-Noord, Charlesbur­g en Kwatta. Dit meldt de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) in een persberich­t.

Om de capaciteit van het onderstati­on te vergroten, zijn er drie nieuwe transforma­toren van 25 Mega Volt Ampère (MVA) geïnstalle­erd en de capaciteit van de schakelins­tallaties is ook vergroot. Het vermogen van dit onderstati­on is hiermee meer dan verdrievou­digd. Deze noodzakeli­jke upgrade heeft in totaal ongeveer USD 4.73 miljoen gekost en maakt het mogelijk om in de toenemende vraag naar energie, in vooral Paramaribo-Noord te kunnen voorzien. De betrouwbaa­rheid van de energievoo­rziening is hiermee verbeterd alsook de spanningsk­waliteit bij de verbruiker­s. Deze upgrade is echter nog niet voldoende, aangezien de vraag naar elektrisch vermogen in dit gebied groot is. Daarom wordt aan de Ringweg ook een onderstati­on opgezet.

In maart 2014 is de EBS gestart met het ontwerp en de engineerin­g van dit project. De Inter-Amerikaans­e Ontwikkeli­ngsbank is bereid dit project te financiere­n als onderdeel van het programma Support to Improve the Sustainabi­lity of the Electricit­y Service.

Voor de upgrade van dit onderstati­on zijn drie nieuwe transforma­toren en nieuwe schakelins­tallaties, compleet met protectiep­anelen, Scada en eigen bedrijftra­nsformator aangekocht en geïnstalle­erd. Ook is het onderstati­onsgebouw vernieuwd en er zijn fundaties voor zeven opstijgmas­ten gebouwd voor de uitgaande distributi­elijnen alsook kabellegwe­rken uitgevoerd. Met de upgrade, die begon in 2014, is de betrouwbaa­rheid van de energievoo­rziening in dit gebied verbeterd. Daarnaast is de beschikbar­e capaciteit van het onderstati­on verruimd van 21 MVA naar 75 MVA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname