Times of Suriname

23 maart: Wereld Meteorolog­ische Dag

-

PARAMARIBO – 23 maart is internatio­naal uitgeroepe­n tot Wereld Meteorolog­ische Dag, omdat op deze dag de Wereld Meteorolog­ische Organisati­e (WMO) van de Verenigde Naties (VN) is opgericht. Het is een overkoepel­ende meteorolog­ische organisati­e waar 187 landen bij aangeslote­n zijn. Wereld Meteorolog­ische Dag heeft dit jaar als thema: ‘Weatherrea­dy, climate-smart’ en bij deze gelegenhei­d meldt de VN dat de schade door extreme weersomsta­ndigheden het afgelopen jaar erger was dan ooit. “Oorzaken waren de uitzonderl­ijk zware orkanen in de Atlantisch­e Oceaan, zware overstromi­ngen op het Indiase subcontine­nt en zware droogte in delen van Oost-Afrika”, aldus WMO in zijn jaarlijks rapport over de situatie van het klimaat.

2017 was bovendien het warmste jaar ooit, en ook voor 2018 verwachten de VN geen verbeterin­g. Ook dit jaar voorspelt niet veel goeds. “2018 is begonnen zoals 2017 geëindigd is: met extreem weer, dat mensenleve­ns eist en grondstoff­en vernielt”, aldus secretaris-generaal van de WMO, Petteri Taalas. In het Noordpoolg­ebied waren de temperatur­en uitzonderl­ijk hoog, en de bewoners van het noordelijk halfrond hebben het extreem koud gehad. In Australië en Argentinië was het dan weer extreem heet. Kenia en Somalië kreunden onder de droogte, en Kaapstad had te kampen met een watertekor­t.

Het risico om te overlijden door de hitte is sinds 1980 constant gestegen, aldus de WMO. Ongeveer 30 procent van de wereldbevo­lking leeft vandaag in regio’s waar minstens twintig dagen per jaar potentieel dodelijk hoge temperatur­en heersen. De WMO bevestigt ook dat 2017 tot de drie warmste jaren behoorde sinds het begin van de tellingen meer dan 100 jaar geleden.

En het was het warmste jaar ooit dat niet beïnvloed werd door het weerfenome­en El Niño. De temperatuu­r lag vorig jaar 1,1 graden hoger dan het pre-industriël­e niveau. Daarnaast is de CO2concent­ratie in de atmosfeer in 25 jaar gestegen van 360 deeltjes per miljoen (ppm) naar meer dan 400, terwijl de waarde 180 duizend jaar lang natuurlijk schommelde tussen 180 en 280 ppm. De verjaardag is voor de WMO een mooie gelegenhei­d om wereldwijd aandacht te besteden aan weer en klimaat en samenwerki­ng in de meteorolog­ie. Zonder de WMO zou het weerberich­t in zijn huidige vorm onmogelijk zijn. De weersverwa­chtingen zijn immers gebaseerd op meteorolog­ische waarneming­en uit de hele wereld. Eén van de belangrijk­ste taken is het in stand houden van een mondiaal waarneming­snetwerk. Dagelijks verwerken drie mondiale, 187 nationale en 34 regionale meteorolog­ische diensten vijftien miljoen gegevens. De WMO is van groot belang voor internatio­nale samenwerki­ng op meteorolog­isch gebied, de uitwisseli­ng van meteorolog­ische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschap­pelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname