Times of Suriname

.XQVWXLWZLV­VHOLQJVSUR­MHFW 6XULQDPH HQ 'XLWVODQG

-

3$5$0$5,%2 ± +HW ,PSXOVH 6XULQDPH *HUPDQ\ &RQQHFWLRQ µ%URNRSRQGRS­URMHFW¶

HHQ LQLWLDWLHI YDQ GH )HGHUDWLRQ RI 9LVXDO $UWLVWV LQ 6XULQDPH )9$6 JDDW YDQ VWDUW PHW HHQ JURHSVWHQW­RRQVWHOOLQ­J 'H RSHQLQJ GLH YDQGDDJ SODDWVYLQG­W ZRUGW JHKRXGHQ LQ GH JDOHULH YDQ 6WLFKWLQJ * $UW %ORN &RQWHPSRUDU\ $UW 6WXGLRV 'H WHQWRRQVWH­OOLQJ GXXUW WRW HQ PHW DSULO VWHHGV YDQ WRW XXU

Aan dit project is er een lange tijd van voorbereid­ing voor afgegaan. 9ia het directoraa­t &ultuur kwamen de Duitse kunstenaar­s alsook de orga nisatie Das Seewerk met de F9AS in contact. Dit contact ontstond in maart en resulteerd­e in een tentoon stelling van de twee Duitse beeldende kunstenaar­s Anatol +ertzfeld en Frank 0erks in de galerie van de Stichting G Art %lok. ,n de tentoonste­lling ‘Die Reize Nach Suriname’ stonden er voornameli­jk kunstwerke­n uit walabahout vervaardig­d. Dit hout is afkomstig uit het %rokopondos­tuwmeer en wordt voornameli­jk ges[por teerd naar Duitsland.

Na de succesvoll­e tentoon stelling zijn de kunstwerke­n de ‘Grote koning stoel’ en de ‘7rias politica tafel met stoelen’ geschonken aan res pectieveli­jk president Desi %outerse en De Nationale Assemblee. ,n navolging van dit succes is nagegaan of er een uitwisseli­ngsproject met Suriname kon worden ont wikkeld met meerdere kun stenaars en groot van opzet. Deze week wordt er een de legatie van tien personen kunstenaar­s van Das Seewerk verwacht, waarbij de F9AS en Stichting G Artblok als partners in Suriname optre den. +et eerste deel van dit uitwisseli­ngsproject start in Suriname. Eind augustus van dit jaar vertrekt een grote groep F9AS leden richting 0oers, Duitsland, voor het finale deel van dit project. 2p april wordt in het 2penluchtm­useum Fort Nieuw Amsterdam een an dere tentoonste­lling geopend. Enkele grote kunstwerke­n die door de kunstenaar­s uit beide landen gezamenlij­k vervaar digd worden gedurende het Duitse bezoek zullen tijdens deze tentoonste­lling te zien zijn. De kunstwerke­n in de openlucht blijven voor een langere periode staan in het Fort Nieuw Amsterdam en worden daarna geschonken aan het 2penluchtm­useum. De F9AS organiseer­t niet alleen gemeenscha­ppelijke projecten en activiteit­en voor haar leden in Suriname, maar kijkt ook buiten de grenzen. ,n ging de F9AS naar Guyana en daarvoor zijn %arbados, 7rinidad 7obago en &uraoao bezocht. ,n het e kwartaal van dit jaar viert de F9AS haar jarig bestaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname