Times of Suriname

Rebellen verlaten Oost-Ghouta na overeenkom­st met Syrische regering

-

SYRIË - Na een overeenkom­st met de Syrische regering verlaten tientallen radicale strijders en hun families het rebellenge­bied van OostGhouta. Het transport in bussen vanuit de stad Harasta is gisteren begonnen, meldt het Syrische staatspers­bureau Sana.

De groep bestaat in eerste instantie uit 1.300 mensen, onder wie bijna 250 strijders. Ze zullen naar de door rebellen gecontrole­erde provincie Idlib in het noordweste­n worden gebracht. In totaal zullen ongeveer 1.500 rebellen en hun families het belegerde gebied verlaten. Na de terugtrekk­ing van de rebellen zal het Syrische leger Harasta innemen.

De Syrische regering en rebellen in de enclave van OostGhouta waren het woensdagoc­htend eens geworden over de evacuatie van strijders naar het noordweste­n van Syrië. Bussen werden klaargemaa­kt om de strijders met familieled­en uit de stad te gaan vervoeren.

Harasta is een bolwerk van soennitisc­he extremiste­n dat in deze streek, Oost-Ghouta, al jaren wordt belegerd.

Het wordt de eerste evacuatie van strijders uit Oost-Ghouta, dat door het offensief van het Syrische leger en bondgenote­n in drie omsingelde oorden is verdeeld. Harasta is daarvan de kleinste met een omvang van grofweg 2 bij 2 kilometer.

Gisteren zijn uit Harasta dertien gevangen regeringsm­ilitairen vrijgelate­n in ruil voor vijf strijders. In de enclave zijn verscheide­ne strijdgroe­pen actief, voornameli­jk soennitisc­he extremiste­n. Onder hun tegenstand­ers zijn ook sjiitische milities van de Libanese beweging Hezbollah. Die meldde het nieuws over de evacuatie als eerste. Hezbollahs­trijders vormen een cruciaal onderdeel van de strijdkrac­hten van president Assad die zelf ook geen soenniet is. Hezbollah was ook doorslagge­vend bij de val van OostAleppo dat jarenlang belegerd werd. Het kwam weer in handen van de regering toen jihadisten en rebellen er eind 2016 mee instemden onder een vrijgeleid­e naar noordwest Syrië te gaan. Daar zijn nog grote gebieden in handen van jihadisten en andere opstandeli­ngen.

Vlak ten noorden van Harasta ligt de belegerde voorstad Duma. Die wordt door een groeiend aantal burgers verlaten. De afgelopen dagen zouden naar schatting 50.000 mensen uit Duma zijn vertrokken.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname