Times of Suriname

Geen importheff­ing VS voor EU

-

Europa wordt uitgezonde­rd van de importheff­ing die de Verenigde Staten instellen. Dat meldde de handelsver­tegenwoord­iger Robert Lightizer van president Trump gistermidd­ag.

Ook Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Mexico en Zuid-Korea zijn uitgezonde­rd van de strafmaatr­egel tegen dumpprakti­jken met staal en aluminium. Deze landen bij elkaar vertegenwo­ordigen 50 procent van alle import naar de Verenigde Staten. Afgelopen dagen was eurocommis­saris Cecilia Malmström (Handel) in de VS om voor de EU een uitzonderi­ng te bepleiten. Daarmee liggen vooral China en India onder vuur van de Amerikanen. Separaat meldde het Witte Huis een importheff­ing van USD 60 miljard voor China. Dat zou structuree­l patenten van Amerikaans­e producten schenden. De Chinezen hebben „een serie tegenmaatr­egelen” in voorbereid­ing, aldus hun vertegenwo­ordiger bij de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO). Over details heeft Beijing zich niet uitgesprok­en.

Over enkele uren zou de generieke extra heffing van 25 procent op staal en 10 procent extra heffing op alle import van aluminium naar de VS ingaan. Europa rekende al op een uitzonderi­ng.

VS treedt op tegen vooral Aziatische dumpingpra­ktijken van producente­n die jarenlang ver onder kostprijs metaal aanbieden. Die praktijken hebben Amerikaans­e bedrijven in deze sector getroffen. Trump zou nu USD 60 miljard aan importheff­ingen voor Chinese producente­n opleggen.

Begin maart kondigde president Trump de ingrepen aan. Tegelijker­tijd meldde hij dat over de omstreden importheff­ing te onderhande­len viel. Europese bedrijven en landen hebben sindsdien koortsacht­ig geprobeerd in Washington een uitzonderi­ng te bedingen. Zij ontkennen dumping. Hun kwalitatie­f hoogwaardi­ge producten zouden Amerikaans­e producten bovendien niet kunnen maken. De gemaakte uitzonderi­ng voor de EU geldt als overwinnin­g voor eurocommis­saris Malmström. Europa had met tegenmaatr­egelen gedreigd.

Europese bedrijven vrezen anderzijds de toestroom van goedkoop staal naar de EU als die voor de Amerikaans­e markt dankzij de importheff­ingen te duur wordt.

In reactie op de Amerikaans­e dreiging zouden Chinese bedrijven hun productie van goedkoop staal al drastisch inperken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname