Times of Suriname

Oekraïne arresteert ‘heldin’ Savtsjenko

-

ISRAËL - De Israëlisch­e autoriteit­en zijn een onderzoek begonnen naar Facebook. Het ministerie van Justitie wil achterhale­n of privacywet­geving is overtreden.

Uit het onderzoek moet blijken of “persoonlij­ke gegevens van Israëlisch­e burgers op illegale wijze zijn gebruikt op een manier die inbreuk maakt op hun recht op privacy,” meldt het ministerie in een verklaring. De mededeling volgt op de onthulling­en over databedrij­f Cambridge Analytica. Dat zou zonder toestemmin­g persoonlij­ke gegevens van miljoenen Facebookge­bruikers hebben gebruikt om er kiezerspro­fielen in de VS mee te maken. Zo kon naar verluidt het stemgedrag van mensen worden beinvloed.

(De Telegraaf) Nadja Savtsjenko groeide in Oekraïne uit tot een nationale held nadat ze in 2014 gevangen was genomen door pro-Russische separatist­en. (Foto: RFE/RL) OEKRAÏNE - De Oekraïense autoriteit­en hebben parlementa­riër en oudluchtma­chtpilote Nadja Savtsjenko opgepakt. Aanklagers beschuldig­en haar van het beramen van een aanslag op het parlement. Dat besloot gisteren de immuniteit van Savtsjenko in te trekken, waarna ze werd aangehoude­n.

Savtsjenko groeide in Oekraïne uit tot een nationale held nadat ze in 2014 gevangen was genomen door pro-Russische separatist­en. Ze zat geruime tijd vast in Rusland, maar kwam in 2016 vrij door een gevangenen­ruil. Savtsjenko ging in haar thuisland de politiek in, waar ze regelmatig kritiek uitte op de huidige autoriteit­en. De politica stelt zelf dat undercover­agenten haar probeerden aan te zetten tot een complot om de regering omver te werpen. Ze wilden haar zo in diskrediet brengen, stelt Savtsjenko. Zij speelde naar eigen zeggen mee om de snode plannen van de autoriteit­en aan het licht te brengen.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname