Times of Suriname

Lokale partijen veruit de grootsten bij gemeentera­ardsverkie­zingen

-

DEN HAAG - De lokale partijen hebben een monsterzeg­e geboekt bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. In 164 van de 335 gemeenten won een plaatselij­ke fractie. Het CDA won 66 gemeenten, de VVD boekte 41 zeges.

GroenLinks zegevierde in twaalf gemeenten, waaronder Utrecht en Nijmegen, en staat ook op winst in Amsterdam. De ChristenUn­ie werd twaalf keer de grootste, elf keer won de SGP en vijf keer ging de zege naar een lijstcombi­natie van de twee christelij­ke partijen. De PvdA kwam vijf keer als grootste uit de stembus. De SP won vier gemeenten. D66 werd de grootste in Amersfoort, Leiden en Gouda. Van tien gemeenten is de uitslag nog niet bekend. In Zaltbommel eindigden twee partijen precies gelijk op de eerste plaats.

De lokale partijen wonnen onder meer in Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Enschede, Venlo, Emmen, Capelle aan den IJssel, Deventer, Gorinchem, Harderwijk, Hengelo, Hilversum en Kerkrade. Van de 164 zegevieren­de lokale partijen hadden 23 de naam Gemeentebe­langen. De stemmen zijn dus vooral naar de lokale partijen gegaan. In 2014 scoorden zij nog 27,3 procent van de stemmen, nu 32,4 procent. Ook nieuwkomer­s PVV en Denk snoepten in een aantal gemeenten zetels af. Partij voor de Dieren groeide in de gemeenten waarvan de stemmen nu geteld zijn van 8 naar 25 zetels.

Ongeveer 55 procent van de kiesgerech­tigden heeft gisteren gestemd. Dat is iets meer dan vier jaar geleden. Toen was de opkomst bij de lokale verkiezing­en 53,9 procent. Vrijwel alle stemmen zijn inmiddels geteld.

De opkomst was het hoogst op Schiermonn­ikoog (82,5 procent) en het laagst in Helmond (42,1 procent). In Alphen aan den Rijn was een opvallende stijging te zien. Iets meer dan 56 procent van de mensen kwam woensdag stemmen. Vier jaar geleden deed 41 procent dat. In Berg en Dal daalde de opkomst juist aanzienlij­k.

In de provincie Utrecht kwam 63 procent stemmen, het hoogste percentage van het land. De provincie Groningen is hekkenslui­ter met net 50 procent. In de noordelijk­e provincie kozen maar zeven van de twintig gemeenten hun raadsleden. Dat heeft te maken met gemeenteli­jke herindelin­gen in de provincie.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname