Times of Suriname

Noodkreet publieke omroep om landelijke intocht Sinterklaa­s

-

DEN HAAG - Gemeenten staan niet te springen om de landelijke intocht van Sinterklaa­s te organisere­n. De NTR heeft een brandbrief gestuurd aan het Nederlands Genootscha­p van Burgemeest­ers met het verzoek burgemeest­ers te benaderen de organisati­e op zich te nemen, meldt RTL Nieuws. “Natuurlijk willen wij niet dat er op deze manier een einde zou komen aan deze 66-jarige nationale televisie traditie.” De NTR zendt het kinderfees­t elk jaar uit en doet samen met de jaarlijks wisselende gemeente de organisati­e. In de brief, die in handen is van RTL Nieuws, is te lezen dat er tot vorig jaar altijd een of meer gemeenten waren die bij de NTR een verzoek indienden voor de intocht. Dit jaar was dat niet het geval.

Ajé Boschhuize­n schreef op 7 maart namens de NTR aan het Nederlands Genootscha­p van Burgemeest­ers (NGB): “Tot op heden heeft er zich nog geen enkele gemeente gemeld. Naar de oorzaken daarvan kunnen wij slechts raden. We zouden natuurlijk kunnen afwachten tot zich in de komende tijd wellicht alsnog een gemeente meldt, maar dat is - gezien de lange voorbereid­ingstijd van zo’n grootschal­ig project - nogal riskant met het oog op de planning.” De laatste jaren ging het regelmatig mis bij de intocht van de Sint. Vorig jaar blokkeerde­n tegenstand­ers van Zwarte Piet de snelweg A7 bij Joure. In 2016 werd een grote anti-zwartepiet­groep aangehoude­n vanwege het negeren van een demonstrat­ieverbod. De NTR trekt aan de bel, want als een gemeente zich niet snel meldt, kan de organisati­e wellicht niet doorgaan. “Wellicht zijn er onder uw collega’s wel degelijk burgemeest­ers die met ons dit prachtige feest op zaterdag 17 november 2018 zouden willen vieren. We hopen daarom dat u deze vraag namens ons bij hen zou willen neerleggen. Zoals gezegd, begint de tijd te dringen.”

Tijdens een vergaderin­g van Nederlands Genootscha­p van Burgemeest­ers vorige week is de brief voorgeleze­n, aldus RTL Nieuws. Bij die vergaderin­g waren zestig burgemeest­er aanwezig. Ook alle andere burgemeest­ers zullen de brief nog krijgen.

NGB-voorzitter Liesbeth Spies vertelt aan RTL Nieuws dat vier gemeenten zich hebben gemeld voor de contactgeg­evens van de NTR. Het is niet duidelijk of gemeenten zich al daadwerkel­ijk hebben aangemeld. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname