Times of Suriname

ESA gaat een ruimtetele­scoop bouwen die de geheimen van 1000 exoplanete­n zal onthullen

-

De telescoop heeft de naam Ariel gekregen, wat staat voor Atmospheri­c Remote-sensing Infrared Exoplanet Largesurve­y. Zoals de naam al doet vermoeden, zal Ariel de pijlen richten op de atmosfeer van planeten buiten ons zonnestels­el. In een periode van vier jaar moet de telescoop de atmosfeer van ongeveer 1000 reeds ontdekte exoplanete­n gaan bestuderen. De missie richt zich op relatief warme exoplanete­n die vrij dicht om sterren draaien die op hun beurt weer relatief dicht bij de aarde staan.

“Met Ariel kunnen we waarschijn­lijk nog geen tweede aardes waarnemen,” vertelt sterrenkun­dige Michiel Min, werkzaam bij SRON, het Nederlands­e instituut voor ruimte-onderzoek. “Maar wel al superaarde­s; dit zijn planeten die een paar keer zo groot zijn als de aarde. Ook hete gasreuzen als Jupiter kunnen we bestuderen, en alle planeten die hier qua massa tussenin zitten.”

Om meer te weten te komen over deze planeten zal Ariel het licht van hun moederster bestuderen terwijl het onder meer door de atmosfeer van deze planeten heen sijpelt. “Door spectra te nemen als de planeet voor de ster (transit), achter de ster (puur sterlicht) en langs de ster trekt, krijgen we een volledig spectrum van de planeet zelf,” aldus Min. “Hieruit kunnen we de samenstell­ing, temperatuu­r, structuur en eigenschap­pen van wolken in de atmosfeer, voor zover aanwezig, afleiden.”

In een verklaring laat ESA weten dat de ruimtetele­scoop in staat zal zijn om bekende ingrediënt­en zoals waterdamp, CO2 en methaan in buitenaard­se atmosferen te detecteren. Daarnaast kan deze echter ook exotischer­e elementen opsporen. Bovendien zal in het geval van een beperkt aantal planeten intensief onderzoek worden gedaan naar hun wolkensyst­emen en seizoensge­bonden of zelfs dagelijkse veranderin­gen in hun atmosfeer.

Naar verwachtin­g wordt Ariel halverwege 2028 gelanceerd en in een baan om de aarde geplaatst. De missie zal zo’n vier jaar duren. Met de bouw van de ruimtetele­scoop is ongeveer 450 miljoen euro gemoeid. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname