Times of Suriname

IBA presteert ver beneden verwachtin­g

-

BRUSSEL - IBA presteerde in 2017 ver beneden de verwachtin­gen van analisten. Dit kon worden geconclude­erd uit de jaarcijfer­s die de specialist in protonther­apie gisteren voorbeurs publiceerd­e. De totale omzet ging met 12,6 procent omlaag tot 287,4 miljoen euro. KBC Securities en ING rekenden respectiev­elijk op 322,0 en 340,0 miljoen euro omzet.

Zoals verwacht was er een groei bij Dosimetrie van 11,9 procent. Het gros van de omzet zit echter bij Proton Therapie en Andere Accelerato­ren en daar werd een daling van de omzet met 16,8 procent gemeld tot 233,6 miljoen.

Het recurrente bedrijfsre­sultaat ging een pak lager en kwam op 11,6 miljoen euro in de min uit. De analisten van KBC Securities en ING zaten ook hier een heel stuk boven met een inschattin­g van 2 miljoen euro negatief.

Netto werd er in 2017 een verlies geboekt van 39,2 miljoen euro. In 2016 verdiende IBA nog 24,4 miljoen euro.

“2017 was een uitdagend jaar voor IBA, als gevolg van een tragere markt en individuel­e projectver­tragingen. Met ‘s werelds meest aantrekkel­ijke protonther­apie-aanbod hebben we echter duidelijke concurrent­iële kracht en een strategie om de verwachte marktgroei op de lange termijn voor ons rendabel te maken,” zei CEO Olivier Legrain in een toelichtin­g op de jaarcijfer­s.

Er werd geen concrete outlook afgegeven door het bedrijf. “De groep heeft een aantal acties ondernomen om haar activiteit­en te stroomlijn­en met het oog op een terugkeer naar een positief bedrijfsre­sultaat en een nettowinst na belastinge­n in 2018. Deze omvatten een verminderi­ng van de operatione­le kosten en productivi­teitsmaatr­egelen,” stelde de CEO. Verder merkte de topman op dat hij vertrouwen houdt in het lange termijn groeipoten­tieel van IBA. Maar de huidige marktomsta­ndigheden maken het moeilijker om de ontwikkeli­ngen op de korte termijn te voorspelle­n.

Het aandeel van IBA sloot woensdag 3,5 procent hoger op 20,18 euro. (Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname