Times of Suriname

‘Kannibalis­me’ in museum: man en vrouw laten deeltje uit hun lichaam snijden en eten dat vervolgens op

-

In een misselijkm­akend kijkspel hebben twee vrijwillig­ers een stukje van elkaars lichaam opgegeten. Geen Silence of The Lambs-fans, wél acteurs die deelnamen aan een kunstinsta­llatie. De show werd op touw gezet door de 33-jarige kunstenaar Arturs Berzinsh en vond begin maart plaats in een museum in Letland.

In het filmpje is te zien hoe een persoon in een wit beschermin­gspak een stukje snijdt uit de rug van twee vrijwillig­ers, een man en een vrouw. De stukjes mensenvlee­s werden daarna in de pan gegooid en gebakken, waarna ze weer aan de vrijwillig­ers werden gevoerd. Het is niet zeker of er tijdens de performanc­e trucage aan te pas kwam, maar de beelden zien er alvast overtuigen­d uit. De hele stunt werd gefilmd en live uitgezonde­n op Facebook, tot grote walging van sommige kijkers. De beelden werden nadien op YouTube gezet waar de video nog meer views kon verzamelen.

Na het uitzenden van het filmpje regende het bij de Letse politie klachten van ongeruste burgers. Desondanks heeft de politie het moeilijk om de kunstenaar effectief aan te houden. Technisch gezien is de stunt immers niet illegaal: het eten van mensenvlee­s op zich is niet strafbaar.

Volgens Berzinsh toont de show aan wat er de mensheid te gebeuren staat als we onze voornaamst­e voedselbro­nnen verliezen. Hij suggereert dat mensen zich zouden verlagen tot kannibalis­me, en wilde dat visueel verbeelden. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname