Times of Suriname

Sergio wordt ‘Sergia’: ambtenaar verandert van geslacht om vijf jaar eerder met pensioen te gaan

-

Een ambtenaar bij de Argentijns­e belastingd­ienst is een procedure gestart om van geslacht te veranderen. Dat zou hij echter niet om emotionele, maar om puur praktische redenen doen: hij wil vijf jaar eerder met pensioen gaan. De nu 60-jarige Sergio Lazarovich startte de procedure om van geslacht te veranderen midden vorig jaar op, toen hij nog 59 jaar was. Indien zijn geslachtsv­erandering wordt goedgekeur­d, zal hij voortaan als ‘Sergia’ door het leven gaan en kan hij met onmiddelli­jke ingang vijf jaar eerder op rust gaan. De wettelijke pensioenle­eftijd ligt in Argentinië voor vrouwen op 60 jaar en voor mannen op 65 jaar.

Het nieuws veroorzaak­t heel wat ophef in Argentinië. Volgens collega’s van Lazarovich zou hij alleen officieel van geslacht veranderen om gebruik te maken van een achterpoor­tje in de pensioenwe­t, en zit er verder niets achter. Uiteindeli­jk verandert er slechts één letter in zijn voornaam.

De genderiden­titeitswet, van kracht sinds 2012 in Argentinië, staat een wettelijke geslachtsv­erandering toe, zonder dat je bewijzen moet voorleggen van een hormonale of chirurgisc­he behandelin­g. Elke persoon kan dus zijn naam en geslacht wijzigen, door een eenvoudige wilsverkla­ring. “Dit is een duidelijk geval van misbruik van de wet op pensioenui­tkeringen, en van de wet op genderiden­titeit,” aldus Matias Assennato, hoofd van de burgerlijk­e stand van de provincie Salta.

(HLN/Foto: Infobae)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname