Times of Suriname

ADntDO tXbercXOos­egeYDOOen neemt toe

-

PARAMARIBO - Het aantal gevallen van tuberculos­e (tbc) is aan het toenemen in Suriname. In 2017 werden er 137 gevallen van tbc geregistre­erd, terwijl in 2016 het er 116 waren. Dit meldt het Nationale Tuberculos­e Programma (NTP). “In de afgelopen vijf jaar fluctueert het aantal tbc-gevallen, wat aangeeft dat er nog steeds besmetting­en plaatsvind­en. Verder zien wij ook een vrij hoog percentage van tbc-patiënten die komen te overlijden (19 procent van de gevallen in 2016)”, meldt het NTP.

Dat een groot deel van de tbcpatiënt­en komt te overlijden kan verschille­nde oorzaken hebben. 2nder andere kan men te laat hulp zoeken of andere onderligge­nde ziekten hebben zoals hiv of suikerziek­te waardoor herstel moeizaam is. ³173 blijft daarom voorlichti­ng geven over tbc zodat de samenlevin­g zich bewust is van deze ziekte. (r is ook een programma waarbij er nauw wordt samengewer­kt met mensen met hiv zodat tbc bij hen op tijd wordt aangepakt. Daarnaast kunnen beide ziekten elkaars beloop negatief bewnvloede­n en het sterfteaan­tal van tbc onder mensen met hiv is groot´ meldt het 173.

+et 173 adviseert de mensen die met hiv leven om bij elk bezoek aan een gezondheid­sinstellin­g te vragen naar het voorkomen van klachten die kunnen duiden op tuberculos­e. 3atiënten worden aangemoedi­gd hun artsen hierop te attenderen. 2mgekeerd moet bij elke tbc-patiënt ook de hiv-status worden nagegaan. Dit is belangrijk omdat hoe eerder de diagnose hoe beter erop ingespeeld kan worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname