Times of Suriname

/DQGERXZWUD­LQLQJHQ YRRU UHVVRUWOHL­GHUV

-

3A5A0A5,%2 ± 5essortlei­ders van het directoraa­t Agrarische 2ntZikkeli­ng %innenland ('A2%) van het 0inisterie van 5egionale 2ntZikkeli­ng (52) kriMgen gerichte technische landEouZtr­ainingen 'e eerste serie in de reeks Zas de eendaagse training %odemkunde donderdag op het hooIdkanto­or van 52 'e training Zerd ver]orgd door landEouZ ingenieur 1aEiseng AMeki 'it meldt het ministerie in een persEerich­t

Tijdens deze training zijn de verschille­nde bodempro fielen uitgelegd aan de res sortleider­s. Dit is van belang, omdat zij in de verschille­nde dorpen in het binnenland op een eenvoudige wijze een prognose moeten kunnen ma ken wat voor gewas geschikt is om te planten, afhankelij­k van het bodemprofi­el.

Ajeki geeft aan dat de ver tegenwoord­igers van DOAB die het veld intrekken, de gemeenscha­ppen goede uit leg moeten kunnen geven. “Het is daarom van belang dat ze zelf ook getraind zijn en een degelijke bagage heb ben. Je moet de belangheb benden in de dorpen op zijn minst kunnen adviseren wat voor gewassen betere kansen hebben in bepaalde gebie den, afhankelij­k van de bo demgesteld­heid”, zegt Ajeki. Het directoraa­t Agrarische Ontwikkeli­ng Binnenland is in ingesteld en heeft tot primair doel het bewerk stelligen van duurzame agra rische productie voor de gemeenscha­ppen in het bin nenland.

Directeur Leeroy Jack zegt dat de ressortlei­ders een grote verantwoor­delijkheid hebben om de onder hen ressortere­nde dorpen goed te kennen. Dit houdt ook in dat hen kennis moet wor den bijgebrach­t van de basis landbouw en teelttechn­ische beginselen. In dat kader zal er van elk ressort een data base worden gemaakt welke projecten het best uitgevoerd kunnen worden in welk ge bied, en welke gewassen er het best kunnen gedijen. De data voor de vervolgtra­inin gen worden binnenkort be kendgemaak­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname