Times of Suriname

'HIHQVLH WUHNW FRPPDQGR¶V WHUXJ XLW JHKHLPH PLVVLH QD RQWKXOOLQJ .URRQ

-

DEN HAAG - Het Ministerie van Defensie heeft commando’s teruggetro­kken uit een geheime missie na de onthulling van Marco Kroon. De veiligheid van de soldaten was in gevaar.

Dat meldt Nieuwsuur op basis van bronnen rond het Korps Commandotr­oepen.

Kroon heeft twee keer verteld over een geheime missie waaraan hij deelnam in 2007. De missie was in Afghanista­n en de soldaten deden hun werk in burger, officieel als ondersteun­end personeel van Buitenland­se =aken.

Nadat Kroon zijn verhaal vertelde, reageerden collega’s al geschrokke­n. Door zoveel details over een geheime missie te geven, brengt hij volgens de commando’s mensen in gevaar.

De commando’s betreuren het dat er steeds berichten in media opduiken over staatsgehe­ime operaties. ³Deze publicatie­s brengen concreet de veiligheid van de commando’s in gevaar´, is hun boodschap.

³Wij gaan ervan uit dat majoor Kroon zich vooraf geen rekenschap heeft gegeven van de effecten van zijn uitlatinge­n. Wij rekenen erop dat hij dit vanaf heden wel doet om te voorkomen dat de levens van zijn collega’s (verder) in gevaar worden gebracht´, lieten de commando’s eind februari weten via hun raadsman. Enkele weken geleden stelde Nieuwsuur de publicatie van een verhaal over Kroon uit, op verzoek van defensiemi­nister Ank Bijleveld, omdat mensenleve­ns in gevaar zouden worden gebracht bij uitzending. Het actualitei­tenprogram­ma deed onderzoek naar aanleiding van Kroons uitspraken over het incident in 2007. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname