Times of Suriname

%7: VWLPXOHHUW NRRSNUDFKW­YHUVWHUNLQ­J EDVLVJRHGH­UHQ

-

“En als je niet oppast, kan het zelfs zo zijn dat die verlichtin­g groter is dat wat je als btw moet betalen”, zegt belastingd­irecteur Roy May. Btw brengt volgens hem dus met zich mee dat er een koopkracht­versterkin­g ontstaat en het ligt zelf aan de consument hoe die daarmee omgaat. Op basisgoede­ren wordt er geen btw geheven. “Omzetbelas­ting maakt plaats voor de btw. Dus het moment waarop btw ingaat, houdt omzetbelas­ting op te bestaan. Dus bij de import wordt er geen omzetbelas­ting en btw geheven. Het is of het een of het ander. Het is nu omzetbelas­ting, maar het wordt per 1 juli btw”, benadrukt May. Hoewel er nog veel pessimisme heerst, is de belasting- directeur ervan overtuigd dat op basis van de inspanning­en die er nu gepleegd worden, de streefdatu­m van 1 juli haalbaar is. De nodige afstemming met het bedrijfsle­ven heeft plaatsgevo­nden en er zijn nog enkele sessies in de planning. “Het is niet makkelijk, het is moeilijk. We zitten eigenlijk ook een beetje in een time squeeze en dat geef ik u eer- lijk toe, maar we gaan ernaartoe en we hebben vertrouwen in dat het zal lukken”, zegt May. Veel zal ook afhangen van de voortvaren­dheid van DNA, nadat de ontwerpwet is opgestuurd. “Ik geloof er heilig in dat wij 1 juli zullen halen. Het parlement moet ons wel de gelegenhei­d geven en snel tot behandelin­g overgaan als het zover is.” Jerrel Pinas, communicat­ion officer van de World Wildlife Fund (WWF), geeft aan dat deze dag belangrijk is, omdat klimaatver­andering op ons afkomt en we iets moeten doen. We moeten aan de bel trekken. De samenlevin­g moet stilstaan bij de gevolgen van klimaatver­andering en weten dat ze de aarde niet moet vervuilen door afval overal te gooien.

“We moeten zuiniger en zorgvuldig­er omgaan met ons milieu.” Pinas zegt ook dat de bewustword­ing langzaam maar zeker op gang komt bij de samenlevin­g. “Het is niet de bedoeling dat een organisati­e maar aan de bel trekt, maar we moeten het samendoen met de overheid, de ngo’s en andere organisati­es”, stelt Pinas.

3$5$0$5,%2 'H UHJHULQJ VWXXUW GH RQWZHUSZHW %HODVWLQJ 7RHJHYRHJG­H :DDUGH YRRU PHGLR DSULO QDDU 'H 1DWLRQDOH $VVHPEOHH '1$ 'H EDO OLJW GDQ ELM KHW SDUOHPHQW RP GH]H ]R VSRHGLJ PRJHOLMN RS GH DJHQGD WH SODDWVHQ ]RGDW GH LPSOH PHQWDWLH RS MXOL HHQ IHLW NDQ ]LMQ ,Q GH ZHW LV RSJHQRPHQ GDW PHW GH EWZ HU HHQ YHUOLFKWLQ­J NRPW RS GH ORRQ HQ LQNRP VWHQEHODVW­LQJ ZDW EHWHNHQW GDW KHW EHVWHHGEDU­H LQNRPHQ YHUKRRJG ZRUGW 2RN ZRUGW GH EHODVWLQJY­ULMH JUHQV RSJHWURNNH­Q

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname