Times of Suriname

Ex-president Peru mag land voorlopig niet verlaten

-

PERU - De vorige week afgetreden ex-president van Peru Pedro Pablo Kuczynski mag zijn land voorlopig niet verlaten. Een rechter trok zaterdag het paspoort van het gevallen staatshoof­d in. Kuczynski moet in Peru blijven in afwachting van een onderzoek naar zijn banden met het Braziliaan­se bouwbedrij­f Odebrecht. Die firma heeft toegegeven door heel Latijns- Amerika functionar­issen te hebben omgekocht. De ex-president stapte afgelopen week op. Dat gebeurde na een rel over het ronselen van stemmen. Als hij was blijven zitten, was er waarschijn­lijk een afzettings­procedure gestart vanwege zijn banden met Odebrecht.

Martin Vizcarra, eerder vicepresid­ent, is vrijdag ingezworen als opvolger van Kuczynski. Hij beloofde na zijn beëdiging corruptie aan te pakken.

Niet alle Peruanen nemen genoegen met de komst van een nieuwe president. Duizenden betogers gingen kort voor de aankomst van Vizcarra in hoofdstad Lima de straat op om nieuwe verkiezing­en te eisen. Ze scandeerde­n slogans als “gooi ze er allemaal uit.”

(NU) ISRAËL - Circa 25.000 mensen hebben zaterdagav­ond in Tel Aviv gedemonstr­eerd tegen het uitzetten van 20.000 Afrikanen.

De betoging was georganise­erd door Eritrese en Sudanese asielzoeke­rs in samenwerki­ng met Israëli’s uit het zuiden van de stad, waar veel Afrikanen zijn neergestre­ken, berichtte de krant Haaretz.

De Israëlisch­e regering is van plan 20.000 asielzoeke­rs uit Afrika naar Oeganda en Rwanda over te brengen. De operatie zou op 1 april van start gaan, maar is opgeschort door het hooggerech­tshof als gevolg van een juridische strijd over de uitzetting­en. Israël heeft asielzoeke­rs uit Afrika omgerekend circa 800 euro en een vliegreis aangeboden. Wie het aanbod afslaat, riskeert de gevangenis. Naar schatting 37.000 mensen uit Afrika hebben een heenkomen gezocht in Israël, de meesten uit Eritrea en Sudan. Tegen de uitzetting is protest gerezen, waarbij vaak wordt gehamerd op de geschieden­is van Israël. Het land is vooral gesticht door ontheemden uit Europa die de Jodenvervo­lging van de jaren 1933-1945 hadden overleefd. Als land gesticht door vluchtelin­gen zou Israël de Afrikanen niet mogen wegsturen, volgens tegenstand­ers van het uitzetting­splan.

Een groep activisten heeft opgeroepen asielzoeke­rs in huis te nemen om ze te laten onderduike­n. De groep wordt daarom ook de ‘beweging Anne Frank Thuis Toevluchts­oord’ genoemd, naar de door de nazi’s vermoorde onderduiks­ter Anne Frank (1929-1945).

(NU)

 ??  ?? Pedro Pablo Kuczynski moet in Peru blijven in afwachting van een onderzoek naar zijn banden met het Braziliaan­se bouwbedrij­f Odebrecht. (Foto: The Economist)
Pedro Pablo Kuczynski moet in Peru blijven in afwachting van een onderzoek naar zijn banden met het Braziliaan­se bouwbedrij­f Odebrecht. (Foto: The Economist)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname