Times of Suriname

Oud-premier Catalonië Puigdemont aangehoude­n bij Deens-Duitse grens

-

DUITSLAND - De oudpremier van Catalonië Carles Puigdemont is gisteren door de Duitse politie aangehoude­n aan de Deens-Duitse grens. Dat melden zijn advocaat en de Duitse politie. Puigdemont is op de snelweg A7 bij de grensplaat­s Flensburg van de weg gehaald en aangehoude­n. De Spaanse politie had vrijdag opnieuw een internatio­naal opsporings­bevel uitgevaard­igd tegen Puigdemont en andere leiders van de onafhankel­ijkheidsbe­weging van Catalonië. De Duitse politie beraadt zich nog over wat ze gaan doen met de oudpremier.

De Belgische advocaat van Puigdemont denkt dat de oud-premier snel wordt vrijgelate­n. Hij zou dan in vrijheid het uitleverin­gsverzoek aan kunnen vechten. Puigdemont wordt morgen voorgeleid voor een Duitse rechter.

De oud-premier verbleef sinds eind oktober vorig jaar samen met vier andere Catalaanse politici in België na de mislukte poging om Catalonië onafhankel­ijk te maken. Hij wordt in Spanje vervolgd voor rebellie. Op rebellie staat in Spanje een maximale gevangenis­straf van 25 jaar. In totaal worden 25 separatist­ische politici berecht wegens rebellie, verduister­ing of ongehoorza­amheid, aldus het hof. Puigdemont was vanaf donderdag in Finland. Eerst werd beweerd dat hij zich daar zou aangeven, maar hij wilde toch terug naar België.

Nadat bekend werd dat Puigdemont gevangen was genomen in Duitsland, gingen duizenden mensen in de Catalaanse hoofdstad Barcelona de straat op om te protestere­n. De mensen verzamelde­n zich voor een gebouw van de Europese Unie. Er werden spandoeken getoond met teksten als ‘Bevrijd politieke gevangenen’ en ‘SOS Democratie’.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname