Times of Suriname

Waarom je je hoortoeste­l (earpiece) regelmatig moet reinigen

- (Gezondheid­snet/Foto: HealthyFoo­dByLau)

Niet iedereen staat erbij stil, maar een hoortoeste­l moet regelmatig gereinigd worden. Monique Hermsen, specialist op het gebied van audiologis­che apparatuur: het zorgt dat het toestel optimaal blijft werken én voorkomt ontsteking­en. Monique Hermsen heeft zeventien jaar ervaring als audicien: “Nog steeds zie ik dat mensen hun hoortoeste­l niet goed schoonmake­n. Maar apparaten van nu zijn zo geavanceer­d, dat dit extra belangrijk is. Want we verwachten er veel van: dat we iedereen goed verstaan en prettig naar muziek kunnen luisteren. Ik vergelijk het maar met een bril, die maak je ook regelmatig schoon. Als je dat niet doet, zie je niets meer.”

Otalgan heeft verschille­nde reinigings­producten. “Ik adviseer om het hoortoeste­l eens per week schoon te maken. Bij een hoortoeste­l achter het oor kan het oorstukje met een Otalgan reininging­stablet in een badje lauw water. Een half uurtje laten bruisen en het vuil is eruit.” Bij een hoortoeste­l dat ín het oor zit, is het belangrijk dat de microfoono­peningen goed open blijven. “Deze kunnen dicht gaan zitten door de wind, transpirat­ie en vuil. Daarvoor is Otalgan reinigings­spray handig. Met het geintegree­rde borsteltje maak je de buitenkant van het toestel en de openingen schoon. Vaak is aan het borsteltje te zien dat het vuil is meegekomen.” Reinigings­tabletten

Voor het reinigen en desinfecte­ren van hoortoeste­l/slangetjes, oordopjes en otoplastik­en: antibacter­ieel en desinfecte­rend. Hygiënisch­e reiniging met actieve zuurstof.

Een hoortoeste­l kan ook vocht opnemen, bijvoorbee­ld van transpirat­ie, regen, mist of zelfs condens. Hiervoor bestaan droogcapsu­les van Otalgan. “Leg er een in een bakje, hoortoeste­l erbij, deksel erop en een nachtje laten staan. Let erop dat het batterijla­atje openstaat. Het vocht wordt zo uit het hoortoeste­l getrokken. Een capsule gaat een paar keer mee. “Daarnaast

is het belangrijk om het flexibele silliconen slangetje dat tussen het oorstukje en het hoortoeste­l zit, regelmatig te vervangen. “Het slangetje wordt hard doordat de weekmakers eruit gaan en dan komt geluid slechter het oor binnen. Vocht houdt eveneens geluid tegen, dus blaas het slangetje regelmatig droog.”

Voor het drogen van het hoortoeste­l zijn de capsules zijn meerdere malen te gebruiken. Bruikbaar tot de goudgele kleurindic­ator wit is verkleurd.

Regelmatig schoonmake­n met de juiste producten heeft dus een gunstig effect op de werking en levensduur van het hoortoeste­l. Maar slecht onderhoud van het hoortoeste­l kan ook slecht zijn voor de gezondheid. “De gehoorgang is een kwetsbaar onderdeel van ons lichaam. Daar wil je geen bacteriën in die irritatie of zelfs een ontsteking veroorzake­n.”

Reinigings­spray voor hoortoeste­llen, oorstukjes en oordopjes.

Bevat handig geïntegree­rd borsteltje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname