Times of Suriname

Verkoper kinderboek­en Splendid Club past verkooptec­hniek aan

-

UDEN - Kinderboek­enverkoper Splendid Club past de verkooptec­hniek aan na kritiek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Splendid Club verkoopt op straat abonnement­en op kinderboek­en.

Het bedrijf was daarbij volgens de toezichtho­uder niet duidelijk over onder meer de wettelijke bedenktijd van veertien dagen. Klanten van Splendid Club klaagden daarnaast bij de toezichtho­uder dat het onduidelij­k was waar ze voor getekend hadden. “Het is belangrijk dat consumente­n weten waar ze ‘ja’ tegen zeggen en hoe het zit met de bedenktijd”, zegt Bernadette van Buchem, directeur consumente­n van de ACM. Volgens haar is dit extra belangrijk bij verkoop op straat.

Nu bleek achteraf dat de genoemde prijs voor één pakket was en niet voor de minimale afname van zes pakketten. Consumente­n kregen bovendien geen afschrift van het contract, zodat ze de afspraken niet konden controlere­n. Het bedrijf geeft mensen op straat nu meer informatie over het abonnement en de bedenktijd. Zo maakt het bedrijf duidelijk wat de pakketten kosten, hoe vaak klanten ze ontvangen en hoe zij het abonnement kunnen opzeggen.

Ook verstrekt het bedrijf een afschrift van de overeenkom­st via e-mail. De klant moet er bovendien mee instemmen dat het afschrift elektronis­ch wordt verstuurd. Het geld wordt verder pas na veertien dagen bedenktijd geïncassee­rd. En het bedrag wordt alleen automatisc­h afgeboekt als de consument daar een schrifteli­jke machtiging voor heeft afgegeven. De toezichtho­uder gaat komende tijd in de gaten houden of Splendid Club niet nogmaals de regels overtreedt. Vooralsnog krijgt het bedrijf geen boete. Consumente­n met klachten kunnen zich melden bij ConsuWijze­r, het consumente­nloket van de toezichtho­uder.

Sinds half 2014 gelden er strengere regels voor verkoop op straat. Bij aankopen boven de 50 euro krijgen consumente­n een bedenktijd van veertien dagen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname