Times of Suriname

Actiedreig­ing van de baan

-

NICKERIE – Het vakantiege­ld waarop arbeiders van Food and Agricultur­e Industries (FAI) Nickerie deze maand gerekend hadden, wordt toch in juni uitbetaald. Volgens bondsvoorz­itter Dayanand Dwarka vanwege financiële problemen binnen het bedrijf. De arbeiders dreigden met acties, indien de uitbetalin­g niet zou plaatsvind­en, maar de dreiging is nu van de baan.

Hoewel de arbeiders hierop gerekend hadden, is hen de situatie weer uitgelegd en voorgehoud­en dat het in juni zal worden uitbetaald. De directie kon eerder niet met zekerheid zeggen wanneer de uitbetalin­g zou plaatsvind­en. Dwarka drong toen aan op een concrete toezegging en daarmee gingen de arbeiders akkoord. De bondsvoorz­itter zegt te willen voorkomen dat tot sluiting van het bedrijf wordt overgegaan, omdat hij zich afvraagt wat met al deze mensen zal gebeuren. Volgens hem maakt het bedrijf moeilijke tijden door, omdat het vaker voorkomt dat het product, bacoven, naar Nederland geëxportee­rd wordt en bij aankomst een deel bedorven blijkt te zijn. Hierdoor heeft het bedrijf minder inkomsten, wat maakt dat de financiële positie niet zo stabiel is.

Dwarka, ontkent dat er de vorige week krachtterm­en tegen hem gebruikt zijn tijdens een vergaderin­g met de arbeiders. Voor zover hij weet, zou een personeels­lid dat zich daaraan schuldig zou maken, op staande voet worden ontslagen. Dwarka zegt in reactie op een artikel verschenen in onze editie van maandag, dat het niet om een bonds- maar om een directieve­rgadering met de arbeiders gaat, waarbij hij ook aanzat als bondsvoorz­itter. Hij zegt zich altijd honderd procent in te zetten om de belangen van de arbeiders te behartigen. De bondsvoorz­itter zegt het jammer te vinden, via de media te moeten vernemen dat hij niets voor de arbeiders doet, omdat hij zich ervan bewust is dat hij zich ten volle inzet voor zijn leden. Met betrekking tot de vervoersto­elage die teveel gestort was voor een deel van de arbeiders door een fout van de administra­tie, en waarvan dat bedrag in twee maanden is ingehouden, zegt de vakbondsma­n dat hij niet op de hoogte was gesteld door de arbeiders en er geen weet van had. Achteraf vernam hij dat het om grote bedragen tot maximaal SRD 2000 gaat en dat het bedrijf deze bedragen in twee termijnen terug heeft gevorderd. Dwarka zegt wel op de hoogte te zijn geweest van een soortgelij­k geval. Dat ging namelijk om medewerker­s van de Technische Dienst die van Nickerie naar Jarikaba waren geweest voor werkzaamhe­den. Omdat zij daar verbleven en geen vervoersko­sten maakten, moest de vervoersto­elage over die periode niet worden gestort. Door onzorgvuld­igheid van de administra­tie, werd de vervoersto­elage toch gestort. Het bedrag moest daarna terugbetaa­ld worden. Aangezien deze medewerker­s hun probleem bij de bond aankaartte­n, pleitte hij voor ze om tenminste de vervoersto­elage enkele maanden niet uit te betalen, totdat het teveel gestorte bedrag was verrekend. De directie ging daarmee niet akkoord, maar trof een andere regeling. Indien de arbeiders naar hem toe waren geweest met het probleem, had hij dat zeker aangekaart bij de directie om een soepele afbetaling­sregeling te bewerkstel­ligen. Dwarka zegt het heel erg te vinden dat zaken zich zo hebben voltrokken. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname