Times of Suriname

Saoedi-Arabië plant grootste zonnepanel­enproject ter wereld

-

SAOEDI-ARABIE - Tijdens een bezoek van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman aan New York werd aangekondi­gd dat SaoediArab­ië bouwt aan het grootste zonnepanel­enproject ter wereld, goed voor 200 gigawatt (GW) tegen 2030.

Aan het project hangt een prijskaart­je van 200 miljard dollar. Het Japanse technologi­econcern Softbank stapt mee in het project. De oprichter van Softbank, Masayoshi Son, en kroonprins bin Salman hebben daar een akkoord over onderteken­d. Het is de bedoeling in meerdere fases capaciteit op te bouwen over het hele land. In een eerste fase zal 7,2 GW aan zonnepanel­en worden aangelegd. Daar wordt al dit jaar mee gestart, en moet in 2019 elektricit­eit opwekken. Tegen 2030 moet dat oplopen tot 200 GW: honderd maal zo groot als het grootste zonnepalen­project dat vandaag bestaat. “Het koninkrijk heeft veel zon, veel beschikbar­e oppervlakt­e en goede ingenieurs en arbeidskra­chten, en vooral, veel visie”, aldus Softbank-topman Son.

Het Japanse concern stapt in het project via het gigantisch­e investerin­gsfonds Softbank Vision Fund (SVF), dik honderd miljard dollar waard. Het project kadert in de strategie van de Saoedi’s en de kroonprins om minder afhankelij­k te worden van aardolie en de economie te diversifië­ren. Het is de bedoeling op termijn de zonnepanel­en in SaoediArab­ië te gaan produceren. Het project moet ook honderddui­zend banen opleveren.

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname