Times of Suriname

Britse jihadist wilde kinderlege­r klaarstome­n voor aanslagen

-

GROOT-BRITTANNIE Een docent die kinderen wilde klaarstome­n om aanslagen te plegen, is in Groot-Brittannië veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf. De 25-jarige IS-aanhanger liet volgens de autoriteit­en terreurpro­paganda zien aan zestien kinderen in een moskee in Londen, waar ze buiten schooltijd les kregen.

De elf- tot veertienja­rige jongeren ‘speelden’ tijdens de lessen dat ze aanslagen uitvoerden, berichten Britse media. Ook kregen ze beelden te zien van onthoofdin­gen en moesten ze met elkaar worstelen als ‘training’. De politie stelde dat de man, Umar Haque, de jongeren met dreigement­en dwong te zwijgen over de inhoud van de bijeenkoms­ten. De jihadist was volgens de autoriteit­en van plan zijn ‘leger van kinderen’ in te zetten bij een serie aanslagen. Hij had al doelen in gedachte, waaronder de Big Ben, Queen’s Guard en het Westfield-winkelcent­rum. De ouders van de tieners hadden geen idee dat de man probeerde hun kinderen te radicalise­ren. Haque had geen onderwijsk­walificati­es en werkte alleen als beheerder op de school, waar hij een islamitisc­he studieklas doceerde. De man wilde ‘iets groots’ doen en zijn ambitie was ‘extreem en alarmerend’, zo bleek tijdens de rechtszaak.

De jihadist werd gestopt op de luchthaven van Heathrow in april 2016 toen hij een vlucht naar Istanboel probeerde te nemen, een bekende route naar Syrië voor rekruten van IS. Als gevolg van zoekopdrac­hten op zijn telefoon werd zijn paspoort ingetrokke­n en begon de politie een onderzoek naar hem. De rechtbank noemde de twintiger intelligen­t, narcistisc­h en overtuigen­d. Hij kan na 25 jaar vrijkomen. Een 19-jarige handlanger kreeg twaalf jaar cel, onder meer voor hulp bij de financieri­ng. Een 27-jarige vertrouwel­ing van de dader moet ruim vier jaar de cel in, omdat hij zweeg over de plannen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname